Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

De professional: Agressie oh jee wat nu?

agressie

Iedereen heeft een andere blik op agressie maar is dat wel goed?

In dit artikel richten wij ons even op situaties die zich voordoen binnen het zorg- , en hulpverleningslandschap. Natuurlijk snappen wij dat agressie voorkomt binnen elke beroepsgroep. Het is alleen ondoenlijk om dat allemaal samen te vatten in dit artikel. Agressie is iets wat voor iedereen een andere definitie heeft. Wat de ene hulpverlener weg zal wuiven als niet spannend zal de andere hulpverlener met knikkende knieën bekijken. 1 ding is zeker, vroeg of laat krijgt iedereen wel een keer met agressief gedrag te maken. Wat doe je dan?

Allereerst is het goed om te beseffen dat er enorm veel vormen van agressieve uitingen zijn. Er kan agressie komen vanuit de cliënt naar de hulpverlener of deze kan gericht zijn op de cliënt zelf. Het kan voorkomen dat er een agressieve situatie is tussen de cliënt en andere gezinsleden. Ook kan het voorkomen met  wellicht iemand uit de naaste omgeving. Er kunnen ook situaties zijn waar gezinsleden onderling agressief reageren. Dit kunnen zij ook uiten of dit richten op de hulpverlening. Allemaal situaties waar iets mee moet gebeuren voordat de boel echt zal escaleren.

Wat is nu eigenlijk agressie? Wanneer wij aan 10 hulpverleners deze vraag voorleggen, krijgen wij 10 verschillende antwoorden. Voor de 1 geld met een vuist op tafel staan als agressief gedrag. De andere hulpverlener moet daar om glimlachen en zal de cliënt aanmoedigen zich meer te uiten.  Sommige hulpverleners vinden het prima wanneer er gescholden wordt. Dit terwijl anderen hier echt door geraakt worden. Soms, wordt onderlinge strijd binnen het gezin genegeerd omdat er alleen aandacht is voor de cliënt. Diezelfde strijd maakt voor andere professionals het werk juist weer onmogelijk.

De masterclass agressie en de-escalatie zorgt voor meer duidelijkheid!

In de masterclass gaan we dieper in op wat agressie nu eigenlijk in houdt. We leren de deelnemers het belang van vroegtijdige signalering. Ook hebben wij het over het van te voren afspreken wat nu wel of juist niet onder agressiviteit valt. Door het delen van eigen verhalen kunnen wij in de Masterclass mooi werken met voorbeelden. We kunnen dan laten zien hoe je in dergelijke situaties kan de-escaleren.  Samen gaan we dieper in op waar agressiviteit  vandaan komt en waarom dit altijd zorgt voor een stagnatie in een traject. Wij laten zien hoe belangrijk het is om agressieve handelingen vast te leggen. Tevens kijken we naar welke stappen je daarna moet nemen als hulpverlener als dit je overkomt.  Dit alles is in het belang van jou maar ook in het belang van de cliënt. Vroegtijdige signalering kan helpen bij het niet verder uit de hand lopen van een situatie.

Uiteindelijk gaat dit alles over veiligheid en zo veilig  mogelijk kunnen werken. Uiteraard mogen er emoties zijn en daarbij hoort natuurlijk ook boosheid. Het is alleen voor iedereen belangrijk dat dit wel binnen de perken  blijft. Door de masterclass worden de deelnemers weerbaarder. Zij zullen vroeger signaleren. Zij zullen minder escalaties ervaren. Zij zullen de belangrijkheid van registratie volledig omarmen.

Kies aub de datum die het beste uitkomt voor het bijwonen van de masterclass.

Let op! De masterclass bestaat uit 2 delen. 1 basisdeel en een vervolg moment om nog dieper op de materie in te gaan.

Agressiviteit is iets wat niemand wil maar wat iedereen kan overkomen. Daarom is het belangrijk om van te voren goed voorbereid te zijn. Hierdoor kan je op dat moment  ook goed en adequaat reageren. Het gaat tenslotte over de veiligheid van iedereen en als hulpverlener voel jij jezelf daar verantwoordelijk voor. 

Uiteraard gaan trajecten vaak over pijn en verdriet maar ook dan mogen er gewoon grenzen zijn aan wat acceptabel is. Middels deze Masterclass gaan we samen onderzoeken waar deze grens komt te liggen.  Welke voordelen biedt dit voor de werk relatie? De uiteindelijke doelstelling is zonder agressiviteit te kunnen werken.  Dit zal zorgen voor meer werkplezier en onderling vertrouwen.

Meer weten over de masterclass over omgaan met agressiviteit? Gebruik dan ons contactformulier! 
Of bezoek onze facebookpagina! 

Agressie lossen we samen op en we gaan met elkaar om op gelijke gronden.

agressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790