Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Jij bent jouw persoonlijkheid (geworden) met Quiz

persoonlijkheid

De eerste jaren van jouw leven heb je weinig grip op hoe jouw persoonlijkheid zich kan gaan ontwikkelen.

Ieder mens heeft zo zijn eigen persoonlijkheid en die maakt ieder mens uniek. Dat is wat ons betreft wat de mens waardevol maakt! Een persoonlijkheid zegt iets over hoe jij je gedraagt, wat je doet en hoe jij omgaat met zaken die je tegenkomt.  Eigenlijk is het een samenvattend woord over wie jij bent.  De persoonlijkheid is iets waar mensen al jaren onderzoek naar doen en waar ze grip op proberen te krijgen. Het liefst zouden ze ieder mens in een apart hokje willen stoppen zodat er beter begrepen kan worden hoe die mens nu werkt. 

Om de verschillende persoonlijkheden beter te begrijpen zijn er tal van tests ontwikkeld die mensen kunnen doen. Er kan dan een verdeling komen tussen verschillende persoonlijkheden. Erg leuk natuurlijk om meer van jezelf te weten te komen. Daarom hebben wij ook een kleine test gemaakt om te ontdekken wat voor persoonlijkheid jij nu eigenlijk bent. 

Doe onderstaande quiz, het zijn tien vragen en daarna krijg je direct het resultaat. Dit resultaat mag je natuurlijk op facebook posten 🙂
Aan het einde van de quiz worden de deelknoppen onder de foto zichtbaar.
Let op, tekst gaat verder na de quiz! Dan kan je na het maken van de quiz nog even verder lezen 🙂


De grote persoonlijkheidsquiz!

Leuk he? dat je nu weet welke persoonlijkheid jij hebt of bent.

Om eerlijk te zeggen, denken wij dat het helemaal niet zo veel zegt over wie of wat jij bent. Het is wel grappig natuurlijk maar uiteindelijk hebben wij volgens onze zienswijze deze test zelf gemaakt. Want, wat weet je nu eigenlijk? Je bent romantisch ingesteld of juist avontuurlijk maar de onderliggende meer fijne zaken die komen niet naar voren. Natuurlijk met sommige testen kan je een beeld krijgen van bepaalde kenmerken. Zoals, of je introvert of extravert bent, of je chaotisch of geordend bent en dat soort zaken. Toch, blijft het unieke van jouw persoonlijkheid iets wat niet te vangen is in een hokje.

Vaak zien wij dat er gebruikt wordt gemaakt van testen. De grote 5,  welke kleur, competenties, etc. Allen zeggen ze wel iets over je maar ze dekken nooit de lading. Dit is natuurlijk ook logisch want ieder mens ontwikkeld de persoonlijkheid op een andere manier en met andere invloeden. Dit begint al volgens sommige bij de periode in de buik bij je moeder en enkele denken zelfs dat deze ontwikkeling nog eerder start. Daar hoeven we natuurlijk geen discussie over te voeren omdat we in ieder geval zeker weten, dat jouw persoonlijkheid start met ontwikkelen bij het begin van je leven.

Vanaf dag 1 is jouw leven 1 grote leerschool. Moet je lang of kort huilen voor voedsel? Krijg je vaak of weinig knuffels? Zien je ouders je als prettige baby  of vinden ze je lastig? Is er vrede in huis of is er vaak ruzie? Zijn je broertjes of zusjes lief of zien ze je liever weggaan? en zo kunnen wij nog duizenden aspecten weergeven waarop deze ontwikkeling gebaseerd is. 

Voordat jij beseft wie je bent is een groot deel van je persoonlijkheid al gevormd.

Het is een heel vreemd proces eigenlijk. Wanneer jijzelf nog niet kan overzien welke consequenties bepaalde gebeurtenissen hebben, worden deze wel aan je getoond.  Hierop maak je een ontwikkeling door die bepaalt welk gedrag er wel of niet handig is, of emoties tonen wel of niet veilig is en of jij wel of niet erkent of gezien word. Hierop gebaseerd ga jij  gedragspatronen ontwikkelen omdat het enige wat jij kan doen, is je best doen om lief gevonden te worden.

Wanneer je wat ouder wordt en meer besef gaat krijgen van de wereld om je heen, dan is wie jij bent al voor een groot deel gevormd. Je gaat dus leven volgens hetgeen jij in jouw persoonlijkheid hebt ontwikkeld.  Natuurlijk is er ook aanleg en overerfbaarheid alleen dat is maar een klein aspect. Jij gedraagt je onbewust op een bepaalde manier, die de ontwikkeling ook in je verdere leven zal blijven bepalen.

Als je dan een veilig nest hebt gehad, liefhebbende ouders, een fijne familie, een rustige en veilige omgeving en veel liefde en erkenning dan zal je best wel een fijne persoonlijkheid kunnen ontwikkelen. Nog steeds kan je introvert zijn of extravert, gedreven of afwachtend, etc. Ook zal je waarschijnlijk in balans zijn en maatschappelijk geaccepteerd gedrag gaan en blijven vertonen. Je vertrouwen is goed ontwikkeld, je bent goed gehecht, je kan relaties aangaan en nog veel meer. Uiteraard heeft iedereen wel te maken met min of plus puntjes maar zolang dit in verhouding is dan zal hier niet veel last van ondervonden worden.

Maar, wanneer jouw eerste jaren blijkt dat de leerschool niet zo tof was?

Helaas komt het heel vaak voor dat de eerste ontwikkeling van iemands persoonlijkheid wat minder goed tot stand komt. Dit kan enorm verschillende redenenen hebben. Denk aan ziekte bij ouders of een scheiding. Teveel spanning door baanverlies of een sterfgeval in de familie. Door geestelijke of lichamelijke mishandeling, of erger nog situaties van misbruik of uitbuiting. Het is voor ons onmogelijk om alle foute aspecten te benoemen maar we denken dat iedereen wel begrijpt wat wij hiermee bedoelen. 

Wanneer erkenning krijgen of liefde ervaren niet vanzelfsprekend is zal de ontwikkeling van een persoonlijkheid anders verlopen. Nog steeds is er sprake van aanleg en overerving maar dat blijft een klein gedeelte in het geheel.  Als jong kind zal je manieren gaan zoeken om toch aandacht te krijgen en om een voor jouw acceptabele manier van warmte en liefde te kunnen gaan ontvangen. Of, ergens kan je onbewust besluiten dat jij er kennelijk niet toe doet of niet goed genoeg bent. Hierop ga je weer gedrag en gedachtes ontwikkelen om jezelf staande te kunnen houden. Vaak wordt dit op latere leeftijd overleven genoemd maar op dat moment heb je daar nog niet zo veel aan.

In je latere leven zal jouw gedrag en houding dus anders zijn en anders overkomen. Je vertrouwen in de mens kan eerder wantrouwen zijn. Relaties voeren is moeilijker en je zelf aan iemand hechten levert problemen op. Ook hier geldt dat je uit de testen als introvert of extravert naar voren kan komen of andere wat brede begrippen natuurlijk. Als gedreven of afwachtend en al dat soort hokjes meer. Dat zijn namelijk aspecten die bij iedereen ontwikkelen wat dus bij die testen ook mooi naar voren kan komen. 

Soms gaat dit goed maar vaak geeft dit op latere leeftijd problemen!

In de psychiatrie en onderzoekswereld wordt gesteld dat iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft als iemand last heeft van de verkeerd ontwikkelende aspecten in het leven.  Denk aan bijvoorbeeld borderline of cluster b. Dit is in onze ogen een niet helpende benaming omdat stoornis echt heel erg hard kan overkomen.

Wij denken dat de leerschool aan het begin van iemands leven gewoon niet de juiste lesstof heeft aangeboden. Onbewust zijn veel gedragingen, houdingen en hoe iemand omgaat met problemen op een verkeerde manier aangeleerd.  Een beetje zoals het met Engels gaat waar mensen woorden verkeerd uitspreken totdat ze van iemand leren hoe het beter kan.

De vraag die wij dan ook altijd stellen is: ” Waarom doe jij eigenlijk wat je doet?” Tegelijkertijd snappen wij dat dit 1 van de moeilijkste vragen is die er bestaat. Toch, gaan wij met mensen, die problemen ervaren binnen hun persoonlijkheid spectrum wel op zoek naar antwoorden op die vraag. Wanneer iemand leert begrijpen dat er een reden is om bijvoorbeeld te wantrouwen, iemand af te stoten, snel boos te worden of teveel om aandacht te vragen, kan er gewerkt worden aan verandering.

Deze kleinere aspecten zijn vaak niet vangbaar in een persoonlijkheid test omdat deze vaak naar de grotere uitingen kijken.  Prima voor een eerste beeld natuurlijk maar volgens ons verdient iemand toch meer. Samen onderzoeken wat er nu precies gebeurd en waar verkeerde gevoelens of gedragingen nu precies vandaan komen.

Van stoornis naar problematiek naar een oplossing die jou kan helpen.

Wij pretenderen niet dat wij iets kunnen genezen en zullen een diagnose nooit in twijfel trekken. Wanneer iemand overmatig last heeft van problematische aspecten in zijn persoonlijkheid dan is dat al lastig genoeg. Dat dit dan vaak een stoornis wordt genoemd dat begrijpen wij alleen denken wij dat dit het definitief maakt terwijl er vaak nog van alles mogelijk is.

Wij noemen het liever problemen in de ontwikkeling waardoor er een verkeerde programmering is ontstaan. Als we samen de tijd nemen om stap voor stap te onderzoeken waar iets vandaan komt, dan kunnen we ook samen de route herberekenen. Dit is een proces met vallen en opstaan natuurlijk. Dit gaat gevoelens van veiligheid en onveiligheid oproepen. Dit zal zorgen voor spanning en ontspanning. Echter, wanneer jij ziet dat sommige dingen echt anders kunnen dan zal je ook gaan proberen die toe te passen. Zeker wanneer je ziet of merkt dat dit meer rust, vertrouwen en blijdschap gaat opleveren.

Je persoonlijkheid dat ben jij maar jouw houding en gedrag kan je veranderen. Tenminste, wanneer jij dit zelf natuurlijk echt wil.Zeg je, ondanks alles, ik ben volledig tevreden hoe het nu gaat, dan is het zinloos om te gaan sleutelen. Er is dan geen probleem namelijk omdat jijzelf er geen last van hebt.

Loop je wel continue ergens tegen een muur en zie je dat jouw persoonlijkheid probleem niet te vangen is met een algemene test? Neem dan eens contact met ons op zodat we samen kunnen onderzoeken hoe we kunnen gaan werken aan kleine veranderingen. Uiteindelijk is het doel dat jij blij bent/wordt met jouw eigen persoonlijkheid. Dat zal jouw leven een echte boost geven.

Neem contact met ons op via ons contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790