Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Wat is je allemaal eigenlijk overkomen?

overkomen

Wat is er mis met mij, het is fout wat ik deed, ik ben een probleem of is je wat overkomen?

Het valt enorm op dat mensen de neiging hebben om erg oordelend naar zichzelf te kijken. Wanneer er wat speelt dan horen wij vaak hele negatieve benaderingen over / richting het probleem. Uitspraken als er is iets mis met mij of ik ben een probleem komen heel vaak naar voren. Best wel pijnlijk natuurlijk wanneer er iets aan de hand is dat je dan ook nog zo negatief over jezelf gaat denken. Eigenlijk is je namelijk iets overkomen waar jezelf niet heel veel aan hebt kunnen doen.

Wij hanteerden al heel vaak de uitspraak: “Je bent geen probleem maar je hebt een probleem” maar helaas was die niet altijd passend genoeg. Kennelijk heeft de mens van nature de neiging zich toch een probleem te voelen of te vinden dat er wat mis is. Dat is zo jammer omdat je jezelf dan altijd tekort doet en dat is nooit helpend denken wij.

Wat is je/me overkomen klinkt al een stuk vriendelijker!

Niemand denkt bewust laat ik deze week eens een burn-out uit proberen. Of, goh de volgende maand lijkt mij een psychose wel leuk om te hebben. Er is geen multiple choice formulier waar je voor jezelf even kan uitkiezen om depressief te worden of een postnatale depressie te krijgen. Borderline en autisme zijn niet vindbaar in het aanbiedingen vak van de supermarkt of de action.

 Uiteraard kunnen er wel beslissingen genomen worden die niet handig zijn, maar die hebben nooit als doel om jezelf ten gronde te richten. Over het algemeen kunnen we stellen dat de uitkomsten van veel situaties je simpelweg zijn overkomen. Er is niets mis met je, je bent geen probleem maar door hetgeen wat je is overkomen draag je (helaas) wel wat consequenties.

Dit geldt natuurlijk ook voor trauma en heftige gebeurtenissen.

overkomen

Vaak als iemand iets ergs overkomt ontstaat er een schuldgevoel. De had ik maars vliegen om je horen en al heel snel zie je gebeuren dat mensen zichzelf schuldig voelen over iets waar ze helemaal niets aan kunnen doen. Juist, het is ze overkomen en van te voren hebben ze echt niet gedacht, laat ik eens een traumatische ervaring opdoen.  Over het algemeen is er geen vrouw die zich seksie kleed om verkracht te worden. Er is geen kind die denkt laat ik eens spelletjes spelen om misbruikt te worden. Geen puber die de beslissing neemt om gedrag te vertonen waardoor ze bewust in elkaar gemept worden.

Zelfs bij grote ongelukken kunnen we ervanuit gaan dat het iemand overkomen is.  (bijna) niemand stuurt bewust in op andere mensen of een muur om zichzelf te beschadigen. En ondanks dat er anders over wordt gedacht overkomt de persoon die zelfmoord pleegt ook iets. Vaak een split second gedachte van wanhoop, leegte en smart waardoor de beslissing volgt er dan maar uit te stappen. Ook die persoon is wat overkomen en zoniet dan toch zeker de familie en de betrokkenen. 

Oke, oke het is mij overkomen, maar waar wil je nu eigenlijk naar toe?

Goede vraag natuurlijk maar nu je dit zegt, voelt het al gelijk veel lekkerder toch? In plaats van zelfschuld en enorme oordelen kan je met een gerust hart zeggen dat je iets is overkomen. Dus er is iets gebeurt waar jij niet om gevraagd hebt, wat je niet wilde maar toch heb je er mee te maken gekregen. Dat maakt het natuurlijk veel makkelijker (even gechargeerd) om dit een plekje te geven of te laten verdwijnen als een gewone (soms niet zo fijne) herinnering.

Wanneer je kan beseffen dat iets je overkomen is dan is het verwerken hiervan een ander proces. Het worstelen met de schuldvraag of het gevoel dat er iets mis met je is kost enorm veel energie. Energie die je eigenlijk nodig hebt om te helen of te leren accepteren waardoor je vrijer je toekomst tegemoet kan gaan.  Nogmaals, niemand kiest er bewust voor om problemen te hebben, ziektes, stoornissen of trauma’s. Uiteindelijk zijn dit zaken die iemand kan overkomen en daarna is het zaak uit te vinden hoe er mee om te kunnen gaan.

Ik loop ook rond met iets dat mij is overkomen, wat nu?

Wat ons betreft maak je dan eens een afspraak om met ons kennis te maken. Zonder oordeel luisteren wij dan naar wat je overkomen is. Vaak helpt het praten over wat je overkwam al enorm. Daarna gaan we samen met jou op zoek naar manieren om deze gebeurtenis of situaties de beste plek te geven in jouw verleden. Samen gaan we op zoek hoe jij hier mee om kunt gaan in het heden. Uiteindelijk is de bedoeling dat we samen gaan kijken hoe jij weerbaarder, stabieler en vrijer van wat je overkwam kan werken aan een mooie toekomst.

Nu is ieder mens uniek en iedere gebeurtenis daarmee anders. Voor de ene persoon is er daarom een paar gesprekken nodig terwijl er voor een ander persoon een langer traject geboden moet worden. Voor ons maakt dat niets uit want wij weten dat jij niet het probleem bent maar dat je wat is overkomen. Samen kunnen we daar iets mee gaan doen. Overkomen wordt dan automatisch overkwam en daar wordt iedereen blij van.

Bezoek onze Contactpagina om contact op te nemen. Of laat een reactie achter onder de foto! 

overkomen
Je bent geen probleem, je hebt er niet voor gekozen, er is je wat overkomen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790