Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Anderen overtuigen, waarom eigenlijk?

overtuigen

De vraag is, wie we nu echt overtuigen.

Wanneer we zo eens rond kijken op het internet, ons oor te luisteren leggen op een terras of nauwkeurig rondkijken ergens op straat, overal zien wij mensen die bezig zijn met het overtuigen van een ander.  Eigenlijk lijkt het er net op alsof iedereen ineens de wijsheid in pacht heeft en dat wij het allemaal ook doodnormaal vinden dat de andere mens naar ons luistert.  Er ontstaan hele discussies, felle gesprekken en soms ontstaat er zelfs ruzie die vaak gaat over iets kleins. Het maakt ons allemaal niet uit want meestal zijn we bezig de ander te overtuigen van iets wat wij zelf vinden.

Natuurlijk mag iemand iets vinden en een eigen mening hebben maar waar komt toch die drive vandaan dat de andere mens hetzelfde zou moeten vinden. Wie proberen we dan eigenlijk te overtuigen? Die ander of onszelf. Iedereen weet namelijk dat ieder mens anders is en daardoor ook de wereld anders bekijkt. Ooit zei een wijs man eens tegen mij: ” Wanneer je met zijn tweeën naar een zonsondergang kijkt, is het een zonsondergang totdat 1 van de twee zijn mond open doet. Dan is het ineens geen zonsondergang meer.” Hiermee bedoel ik, dat iemand anders altijd weer andere aspecten en details waarneemt dan jij zelf. 

Wanneer wij ons beseffen dat wij zelf Duits spreken en de andere mens Swahilisch verstaat dan is overtuigen direct een zinloze bezigheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Overtuigen
Het is onmogelijk iemand iets te laten zien/geloven wat jij vind. De persoon kan op zijn hoogst zelf zijn blik of houding aanpassen.

Eigenlijk constateren wij dat er veel mensen zijn die zich enorm druk maken over de andere mensen. We zijn best wel veel uur per dag bezig de ander te overtuigen van het een of ander. Natuurlijk nooit zo bedoeld maar toch is dit wel wat wij geneigd zijn te doen. Wanneer wij echter meer autonoom zijn dan is hetgeen de ander denkt, vind of geloofd helemaal niet meer zo belangrijk.  Uiteindelijk gaat het erom wat iemand zelf vind, voelt en geloofd en dan met name waar deze persoon zelf blij en gelukkig van word.

Eigenlijk moeten we leren dat iemand anders nooit verantwoordelijk gehouden kan worden voor ons eigen geluk en zelfs niet met ons ongeluk. Dat zijn zaken die diep van binnen in ons innerste beleven afspelen en waar wij echt alleen zelf invloed op kunnen hebben. Natuurlijk mag je wel vertellen wat je ziet, vind, voelt of geloofd maar laat de andere mens ook zelf beslissen wat die over dat onderwerp ervaart.

Tijdens de coaching zien wij ook dat mensen graag eerst iets aan een ander ophangen. Kennelijk is dit eenvoudiger dan iets bij henzelf neer te leggen.

Tijdens de coach sessies helpen wij de cliënt om meer naar zichzelf te gaan kijken. Samen gaan we op zoek naar vragen die over de cliënt gaan en niet over de andere persoon. Al vrij snel leren we de cliënt zichzelf te overtuigen in plaats van continue te kijken naar de andere persoon. Die andere persoon is namelijk helemaal niet interessant voor de innerlijke reis die jijzelf zou willen maken.  Het is eigenlijk vrij eenvoudig om de focus op de persoon zelf te krijgen wanneer deze persoon kan zien wat er echt belangrijk is. Een paar voorbeeld vragen maken dit duidelijk.

Op welke vraag zou jij liever een antwoord vinden?

Is mijn leven in balans? of… Is zijn/hun leven in balans?
Doe ik dingen die ik leuk vind? Waar ik blij van word? of… Doen zij dingen die zij leuk vinden en waar ze blij van worden?
Besteed ik mijn tijd zoals ik graag wil? of… Besteden zij hun tijd zoals zij dat graag willen?
Wat zijn mijn dromen, wensen en verlangens? of … Wat zijn hun dromensen wensen en verlangens?
Wat moet ik doen om die dromen, wensen en verlangens te bereiken? of … Wat moeten zij doen om hun dromen wensen en verlangens te bereiken? 
Is dit de beste baan voor mij? of… Is dit de beste baan voor hun?
Wat geloof ik eigenlijk?
of…  Wat geloven zij eigenlijk?
Stel dat ik nog maar 1 maand te leven heb, wat zou ik doen met de resterende tijd?  of … Stel dat zij nog maar 1 maand te leven hebben, wat zouden zij doen met de resterende tijd?
Hoe kan ik iemand vergeven?  of… Hoe kunnen zij iemand vergeven?
Hoe kan ik tevreden met mijzelf zijn? of… Hoe kunnen zij tevreden met zichzelf zijn?
Wat is mijn mening over…. ?  of… Wat is hun mening over?

Uiteindelijk gaat het leven toch ook over onszelf?

overtuigen leven

Uiteraard wil ik niet zeggen dat je als een egoïst of kluizenaar jezelf helemaal niets meer van de rest van de wereld moet aantrekken. Dat zou namelijk niet goed zijn, want dan wordt de wereld er ook niet beter op. Wel probeer ik duidelijk te maken dat het belangrijk is om op zoek te gaan naar je autonome zelf. Want vanuit daar is er veel minder behoefte om de andere mens te overtuigen. Wel zal je merken dat je steeds meer verwondert zal zijn over wat je ziet, hoort en voelt gebeuren. Alleen is de enige vraag die je dan nog moet stellen “Wat zegt dit over mij? of… Hoezo doet dit wat met mij?”

Natuurlijk help je nog steeds mensen of sta je voor iemand klaar. Uiteraard kijk je naar verbetering van een situatie of zorg je voor meer geborgenheid als de situatie dit toelaat. Echter doe je dit dan vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie en niet langer omdat je de ander wil overtuigen hoe goed jij wel niet bent. 

Wanneer jij tevreden bent met jezelf, weet waarheen jouw pad gaat lopen, blij bent met wat jij geloofd, snapt dat emoties van jou zijn en begrijpt dat jouw geluk ophoud daar waar het geluk van een ander geschaad word, dan hoef je niemand meer te overtuigen.  Het gaat namelijk niet over hen maar over jou. Omdat jij weet dat ieder mens verschillend is accepteer je ook dat meningen verschillen. Je kan jouw mening verduidelijken of jouw standpunt vertellen maar laat de beslissing hierover bij de ander. Wanneer de ander iets doet, denkt of geloofd waar jij niets mee kan, dan is dat prima. Je laat iemand dan in zijn waarde en zoekt verder naar die mens die beter bij je past.

Stoppen met discussie, leren naar elkaar te luisteren en daarmee je voordeel doen.

Het heeft geen zin om iemand te overtuigen van jouw gelijk of zijn/haar ongelijk. Het is onmogelijk iemand te laten geloven wat jij wel of niet geloofd. Het is een doodlopende weg om te eisen aan iemand om voor of tegen iets te zijn.  Ieder mens heeft zijn eigen gedachten, meningen en gevoelens en moet daarmee zijn/haar eigen leven door. Ongeacht wat anderen denken, voelen of geloven want daar kan niet veel aan veranderd worden. Jij zelf vind het ook niet tof wanneer iemand anders je constant aan het overtuigen is.

Wanneer we stoppen met discussiëren en leren luisteren naar de ander, dan zal ons leven een stuk vrijer en mooier zijn. Dan mogen wij zelf bepalen of wij iets willen gebruiken van de informatie en doen wij dat niet, dan is het ook prima.  Andersom geld dit natuurlijk ook voor de ander. Eigenlijk zou het motto moeten zijn : We zijn het eens dat we het oneens zijn, dus laten we elkaar in het midden vinden. 

Overtuigen kan je uiteindelijk alleen jezelf. Dus laten we daarmee eens gaan beginnen. Wat ons betreft gaan we samen op zoek naar de zaken die jou bewegen, vrolijk maken en voorspoed brengen. Samen op zoek naar de antwoorden op vragen die over jouw gaan.  Samen kijken naar jouw mogelijkheden en toekomstdroom. Omdat het leven uiteindelijk over jouzelf gaat en daar zou jij zo content als mogelijk mee moeten zijn. 

Dit proces willen wij natuurlijk ook aangaan met zoveel anderen, alleen zegt het dan weer niets over jou! Ieder zijn pad, zijn gedachtes, gevoelens en drive. Wanneer we leren dit alles te aanschouwen met verwondering en verbazing gaan we vanzelf vragen stellen in plaats van iemand anders te overtuigen. De vragen zorgen voor antwoorden van iets dat jij niet begrijpt en jij mag zelf beslissen of je wat hiermee doet of het juist laat.

Wanneer iedereen dit leert te begrijpen dan wordt de wereld vanzelf mooier!

Bezig zijn met jezelf. Bepalen wat jouzelf gelukkig maakt of vooruitgang brengt. Op zoek naar waarden en normen die bij jou passen en kijken welke mogelijkheden het meest fijn voor je zijn. Zelf bepalen hoe je toekomst eruit gaat zien en nadenken over welke energie je daarvoor zou willen gebruiken. Bezig zijn met wat jou blij maakt en het leven ervaren wat bij je past.

Hoe heerlijk is het om daar mee bezig te zijn in plaats van andere mensen te overtuigen van iets wat ze toch nooit van je aan gaan nemen?

Hulp nodig bij deze zoektocht? Vul dan ons contactformulier eens in en maak vrijblijvend een afspraak. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790