Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Dat levensverhaal van jou is altijd boeiend

levensverhaal

Ieder mens heeft zijn eigen levensverhaal en ook hoe er individueel omgegaan wordt met persoonlijke belevingen en hindernissen..

Om maar direct met de deur in huis te vallen, geldt dat, wanneer we spreken over het levensverhaal dit nooit kan gaan over goed of slecht. Natuurlijk konden er beslissingen genomen zijn die niet handig waren of handelingen uitgevoerd zijn die consequenties hadden.. Toch, is dat allemaal kennis die we NU hebben wanneer wij terugkijken op het eigen leven. Het levensverhaal is in het verleden geschreven en bepaalt in het heden wie wij zijn, wat wij doen en hoe wij  in het leven staan.

Binnen de persoonlijke ervaring van het eigen levensverhaal zitten vaak heel veel verschillen. Waar de ene persoon veel geluk heeft gekend en een relatief makkelijk en vrij leven heeft geleid, kan het bij de andere persoon een soort hindernisbaan met te grote obstakels zijn geweest. Ook is het bijzonder te zien hoe mensen uiteindelijk met dit verhaal omgaan. De ene persoon, blijft positief en liefdevol ondanks alles wat er gebeurd is. Dit terwijl de andere persoon gebukt gaat onder zingevingsgebrek ondanks dat het verhaal heel soepel leek te verlopen.

Uiteindelijk gaat het wel over het hier en het nu dat mogen we niet vergeten.

Hoe mooi of lelijk het levensverhaal ook is geweest het is voor iedereen belangrijk te beseffen dat het leven wel NU op dit moment plaatsvind. Het valt ons op dat heel veel mensen blijven proberen te leven in het verleden. Zij vinden het lastig om boosheid of verdriet los te laten. Hadden graag zaken anders aan willen pakken. Of zij dromen terug naar die extreem gave gebeurtenissen die nu (helaas) niet meer plaatsvinden.  Begrijpelijk natuurlijk alleen komt iedereen er vroeger of later op uit dat dit een doodlopende weg is.

Het is voor ieder mens onmogelijk nog verandering te brengen aan het geen er in het verleden gebeurd is. De gebeurtenis hoe pijnlijk soms ook heeft al plaatsgevonden en dat zal nooit meer anders worden. Natuurlijk is het logisch dat iemand wil dat mishandeling nooit had plaatsgevonden. Uiteraard is het heel begrijpelijk dat seksueel misbruik of verkrachting het liefst verwijdert zou moeten worden van de tijdlijn. De meeste mensen neigen ernaar om negatieve hoofdstukken uit het levensverhaal positief aan te passen. Daarnaast wil iedereen dat de positieve hoofdstukken zich vaker herhalen en zelfs in het hier en nu terug blijven komen.

Een proces wat iedereen zal herkennen maar waarvan wij helaas moeten zeggen dat het zo niet werkt. Wij zien dat  dit enorm veel energie kost en dat velen hierdoor vastlopen in het huidige leven. Levensverhalen zijn geschreven om iemand te vormen in het NU en voldoende bagage te bieden om iets moois te maken van de toekomst. Natuurlijk snappen wij dat er mensen zijn die nu hun wenkbrauwen omhoog trekken van verbazing.  Hoe kan ik nu werken aan een mooie toekomst wanneer het verleden zo ongelofelijk klote was? Een waardevolle vraag waarop een waardevol antwoord op zijn plek is.

Je kan anders leren kijken naar het verleden en daar nu een voordeel van hebben.

Allereerst willen wij benadrukken, dat wat je ook meegemaakt hebt, jij enorm trots mag zijn op jezelf dat je tot hier gekomen bent. Wat ons betreft mag je alle boosheid naar jezelf in de prullenbak gooien want die is niet helpend. Ja, je lijf schakelde uit, fantastisch want wat had er anders gebeurt? Oke, je bent gevlucht, heerlijk want stel dat je gebleven was. Shit je hebt geen handige beslissingen genomen, geweldig want toch ben je tot hier gekomen. Natuurlijk zijn er goede en minder fraaie dingen gebeurd dat zullen wij ook nooit tegenspreken. Echter zoals gezegd kan je NU niets meer veranderen aan wat er toen is gebeurd. 

Wel, kan je anders leren kijken naar dat verleden en negatieve gevoelens vervangen voor meer positieve gevoelens. Jouw levensverhaal is het verhaal wat er is gebeurd en welke lessen zou je daar nu echt uit kunnen leren. Het is voor ieder mens belangrijk om meer te kijken naar het NU en zich te richten op een (mooie) toekomst. Het enige wat wij kunnen beheersen in het leven is hoe wij onze toekomst willen doorleven. Natuurlijk kunnen in de toekomst nog steeds dingen gebeuren die minder leuk zijn. Alleen wanneer je anders leert kijken naar je verleden krijg je ook de vaardigheid om anders om te gaan met soortgelijke zaken in de toekomst.

Hoe fijn zou het zijn vrede te hebben met toen, blij te zijn in het Nu en met een positieve drive jouw toekomst tegemoet te kunnen gaan.

Het accepteren en anders bekijken van het geschreven levensverhaal is een moedige en waardevolle stap. Wanneer je dit wil gaan doen, dan maak je oprecht een keuze voor jezelf. Een keuze, die zal leiden tot een prettiger zelfbeeld, minder boosheid, minder pijn, minder verdriet, minder blokkades en richting een meer vrije en positieve toekomst. Vergeten wat er gebeurt is dat is natuurlijk onmogelijk maar er anders naar kijken en hier vrede mee krijgen is het meest waardevolle cadeau wat een mens zichzelf kan geven. 

De boosheid die jij voelt, de blokkade die jij ervaart, het verdriet wat jij blijft huilen en de herbelevingen die jij doorleeft zijn allen zaken die zich in jouw innerlijk manifesteren. Niemand uit jouw verleden zal deze gevoelens ervaren en laat staan dat zij zich druk maken over het feit dat jij jezelf zo voelt. Het is aan jouw om hiermee af te rekenen omdat dit soort zaken enkel zorgen dat jij gebukt gaat onder een last die je helemaal niet zou moeten willen dragen.

Het levensverhaal, is een boek vol met lessen, geschreven door gebeurtenissen waar wij als mens vaak weinig invloed op hadden. Er komt een hoofdstuk in dit verhaal wat gaat over het hier en nu. Dit hoofdstuk gaat erover waar jij op dit moment staat, wat jij voelt, denkt, hoort, ziet en ervaart. Dit hoofdstuk is een uitnodiging om te bepalen hoe de volgende hoofdstukken over jouw toekomst geschreven gaan worden.  Wil jij meer van hetzelfde dan is dat een prima uitkomst. Wil jij een andere toekomst met andere gevoelens en meer positieve emoties dan is dit een mooie kans om hiervoor te zorgen.

Je staat niet alleen bij het veranderen van je kijk op jouw levensverhaal!

Wat er ook gespeeld heeft in het leven en hoe jouw ervaring ook is geweest. Altijd is het mogelijk om samen met ons te kijken naar hoe zaken anders vormgegeven zouden kunnen worden. Ieder mens heeft namelijk altijd beschikking over een paar gezonde delen. Dit is, hoe jij nu toch iets moois maakt van het leven. Vanuit die gezonde delen kunnen we gaan kijken naar jouw overlevingsdelen.  Je weet wel dat gedrag wat jij jezelf hebt aangeleerd om te overleven, maar wat nu niet meer zo voldoet. Wanneer we samen deze gedragingen in kaart brengen en zoeken naar een andere manier om hiermee om te gaan, dan zal je merken dat er best wel veel wat soepeler zal gaan verlopen.

Uiteindelijk, wanneer wij samen meer ruimte hebben gevonden nemen wij voorzichtig de volgende stap. We gaan voorzichtig kijken naar jouw trauma delen. De momenten die in het verleden gebeurt zijn, maar waar jij nu nog zoveel last van hebt. Nogmaals, veranderen is niet mogelijk maar we kunnen je wel leren, hier anders naar te gaan kijken.  Want, uiteindelijk mag je enorm trots zijn op jezelf omdat ondanks wat er allemaal gespeelt heeft, jij toch tot hier bent gekomen.

En nu verder………… richting een toekomst, waarmee wij jou gaan helpen om de inhoud hiervan zelf te bepalen. Nieuwe hoofdstukken in jouw levensverhaal waar jijzelf de schrijver van word. Een verhaal, wat de moeite waard is en waarop jij later terug kan kijken en oprecht kan zeggen uiteindelijk was het toch de moeite waard. Ondanks wat er gebeurde in de eerste jaren, hebben juist die situaties gezorgd dat de volgende periode mooi, fijn en positief is geworden.

Je leeft in principe maar 1 leven, zorg dan op zijn minst dat het de moeite waard is. Maak je los uit je verleden en bepaal je eigen toekomst.

Uiteindelijk komt het er op neer, dat wij je willen helpen, zelf weer grip te krijgen op jouw eigen levensverhaal. Want, uiteindelijk ben jij ook de enige die dit persoonlijke verhaal kan leven. De manier waarop je er naar kijkt daar kunnen we samen met jou naar kijken waardoor de manier waarop je het doorleeft gewoon jouw eigen manier blijft. Uiteindelijk is iedereen persoonlijk auteur van zijn eigen levensverhaal en dat is wat wij mensen kunnen leren.

Wil jij leren om jouw eigen levensverhaal anders vorm te geven in het NU en in de toekomst? Neem dan eens contact met ons op en maak een afspraak om gratis te verkennen of er een wederzijdse klik is. Wij vinden dat jij het waard bent en hopen dat jij dit van jezelf ook vind. Het verleden gaan we nooit vergeten, maar door er anders naar te kijken, bieden we jou de mogelijkheid om een prettiger toekomst perspectief te kunnen zien.

levensverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790