Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Ervaringsdeskundige met ervaringsdeskundigheid, je zou het maar hebben!

Ervaringsdeskundige

Wanneer je iets mee maakt dan ben je op dat gebied ervaringsdeskundige!

Toen ik persoonlijk na een jarenlange overlevingstocht mijzelf weer nuttig wilde maken in de maatschappij bedacht ik mijzelf dat ik als ervaringsdeskundige iets zou kunnen betekenen. Na alles wat ik had meegemaakt besefte ik mijzelf dat de manier hoe ik dit opgelost had waardevol zou kunnen zijn voor andere mensen.  Voordat ik overwoog om coach te worden besloot ik te kijken waar ik kon werken als ervaringsdeskundige op het gebied van verwaarlozing, mishandeling, misbruik en op het gebied van cPTSS en persoonlijkheidsproblematiek. Ondanks de heilige overtuiging van “hulpverleners” dat ik nooit meer aan de bak zou komen, vond ik zelf toch echt dat ik er een mooie draai aan had kunnen geven.

De jaren voor dit besluit had ik mijzelf al zeer verdienstelijk ingezet als vrijwilliger in zeer moeilijke situaties. Meer dan eens bleek dat mijn kennis als ervaringsdeskundige de andere persoon enorm hielp. Zij hoefden het wiel niet opnieuw uit te vinden want dat was al gedaan. Zij moesten alleen zorgen dat dit wiel passend zou worden voor hun eigen problematiek. Dit, omdat ieder mens uniek is en zo ook de problemen waar zij tegen aan lopen.

Her en der had ik een balletje opgegooid en dacht dat het vanzelfsprekend zou zijn dat “men” graag zou werken met een ervaringsdeskundige. Helaas, er gebeurde helemaal niets en al snel bleek dat niemand zomaar met mij wilde praten. Om te begrijpen wat er aan de hand was besloot ik te gaan zoeken op google. Eerlijk gezegd ben ik nog steeds verbouwereerd over wat ik daar gelezen heb. In Nederland mag je jezelf pas ervaringsdeskundige noemen wanneer je daarvoor een opleiding hebt gevolgd en een diploma hebt behaald. Dit kan MBO of HBO niveau zijn maar zonder dit papiertje ben je officieel dus geen ervaringsdeskundige persoon.

Zonder diploma maakt het niet uit wat je hebt meegemaakt of hoe je het hebt kunnen oplossen. Je mag jezelf geen ervaringsdeskundige noemen!

Gelukkig voor mij leiden er meerdere wegen naar Rome. Omdat ik het een pijnlijke kwestie vond besloot ik mij te bekwamen in het coaching en counselling vak. Hier zou ik mijn ervaringen toch kunnen gebruiken zonder dat ik dat diploma nodig had. Een waardevolle keuze die ik toen heb gemaakt. Inmiddels trotse mede eigenaar van Ego Centralis en waar nodig kan ik mijn expertise gebruiken om mensen echt te helpen.

Inmiddels heb ik ontdekt dat er zo ongelofelijk veel mensen ervaringsdeskundige zijn waardoor ik nog minder begrijp dat daar een diploma voor nodig is. Tijdens mijn coach gesprekken ontmoet ik mensen uit alle lagen van de bevolking. Mensen die iets mee gemaakt hebben of ergens last van hebben. Al die mensen doen op hun eigen manier stinkend hun best om ondanks alles wat er speelt toch een zo goed als mogelijk leven te leiden.

Een hele berg ervaringen, heel veel trial en error maar ook enorm veel succesverhalen die het leven van deze personen beschrijven. In mijn ogen praat ik altijd met een ervaringsdeskundige omdat de persoon die tegenover mij zit toch echt zijn eigen leven ervaart en zo ook eventuele problemen en oplossingen. Als coach ben ik enkel een voertuig welke voortgedreven wordt door de ervaring die een cliënt met mij deelt. Natuurlijk kan ik soms insteken geven of iets onderbouwen met een voorbeeld uit mijn eigen lijst van ervaringen. Echter zal de echte ervaringsdeskundige die tegenover mij zit het “wiel” passend moeten maken binnen zijn/haar eigen ervaring. De persoon die tegenover mij zit weet eigenlijk heel goed zelf wat wel of niet gaat werken. Soms ontbreekt alleen de juiste informatie die vaak alleen gedeeld kan worden door een persoon met een soortgelijke ervaring.

Eigenlijk zouden mensen met een "Succesvolle" ervaring dit moeten kunnen delen met iemand die de oplossing nog niet ziet binnen een soortgelijke ervaring.

Volgens mij bevinden wij ons teveel in de systeem wereld in plaats van in de beleef wereld. Heel veel mensen met bepaalde ervaringen willen helemaal geen diploma halen. Sterker nog, zij zijn vaak bezig met hun leven te leven en hebben daar helemaal geen tijd voor. Wel heb ik ontdekt dat er ongelofelijk veel mensen zijn die best hun ervaring willen delen met iemand om daarmee deze persoon verder te helpen.

Hoe fijn zou het zijn, wanneer een gescheiden moeder met 4 kinderen en weinig geld, kan vertellen aan een andere moeder hoe zij haar hoofd boven water heeft kunnen houden? Of, de persoon die een zeden misdrijf heeft meegemaakt maar de daders aansprakelijk heeft gesteld, hoe waardevol zou het zijn wanneer die iemand bij de handen kan pakken die hetzelfde is overkomen. Denk aan de autist die ondanks overprikkeling toch normaal onderwijs heeft gevolgd of de chaotische ADHD’er die met veel succes zijn boekhouding op orde heeft.

Er zijn wel duizenden verschillende ervaringsdeskundige mensen te benoemen die iets hebben meegemaakt en daarvoor een oplossing hebben bedacht. In onze optiek is het vreemd dat “men” hier pas echt wat mee kan wanneer er een diploma behaald wordt en vinden dit zelfs een beetje beledigend.  Het zou in onze ogen fijn zijn wanneer er veel meer gebruik gemaakt zou worden van de ervaringen van andere mensen binnen soortgelijke problematiek.

Zou jij je ervaring willen delen om andere mensen te helpen wanneer dit laagdrempelig zou kunnen?

Uiteraard is het belangrijk dat er specialisten zijn en reguliere hulpverlening. Echter zou het ook doodnormaal moeten zijn, dat mensen hun ervaringen kunnen delen waar andere mensen dan hun voordeel mee kunnen doen. Natuurlijk is niet 1 situatie 100 procent hetzelfde maar het is voor niemand fijn het wiel opnieuw te moeten uitvinden.

Daarom bieden wij op onze website de mogelijkheid aan iedereen die dit wil om lid te worden. Dit kan gratis en voor meer functionaliteit ook met een betaald account. Onze leden krijgen toegang tot persoonlijke profielen, een activiteiten muur en het “lotgenoten” forum waar we aan ervaringsdeskundige vragen hun verhaal te delen. Tevens kunnen mensen hier hun vraag of probleem posten om te kijken of er iemand is die iets soortgelijks heeft meegemaakt en daarvoor een werkende oplossing heeft gevonden.  Klik hier! om lid te worden van een groeiende groep met mensen.

Wij organiseren ook verschillende “Brainstorm” avonden. Tijdens deze avonden nodigen wij verschillende mensen uit om samen te kijken welke problemen er zijn en hoe deze op te lossen zijn. Of, hoe kan iemand anders omgaan met wat hij ervaart waardoor het daarna wellicht wat beter gaat.  Lijkt het je leuk om deel te zijn van zo’n groep? Klik dan hier!

Uiteraard kan men ook lid worden van onze facebookgroep. Deze heet De hulp vraag, het verhaal, help je mee?

Ervaringen delen, is vaak samen helen. Al is het alleen al omdat iemand je begrijpt.

Ervaringsdeskundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790