
FAQ / Veel gestelde vragen
Op deze pagina hebben wij een uitgebreide faq / veel gestelde vragen overzicht gemaakt. Hier is het mogelijk om snel een antwoord op jouw vraag te vinden. Mocht dit nu niet lukken dan is het ook mogelijk om ons een email te sturen. Dit kan eventueel via onze Contact Pagina
FAQ veel gestelde vragen Algemeen
Nee. Coaching valt buiten het reguliere zorgstelsel, maar sommige werkgevers of PGB/Wmo-constructies bieden mogelijkheden voor vergoeding. We denken daarin graag met je mee.
Coaching bij ons gaat verder dan oppervlakkig praten of adviezen. We werken ervaringsgericht, met het zenuwstelsel, overtuigingen en emoties. Het verschil zit vooral in juridische kaders, niet in diepgang.
Dat bekijken we samen. We doen geen diagnose, maar signaleren wél. Bij twijfel over veiligheid of ernst verwijzen we je door, terwijl we je in het proces blijven ondersteunen.
Is coaching bij Ego Centralis ook geschikt bij trauma?
Als je geen ernstige psychische stoornis hebt, maar wel vastloopt in gedrag, keuzes of patronen, is coaching vaak voldoende én effectief.
Therapie richt zich vaak op het verwerken van psychische klachten of trauma’s. Coaching is meer toekomstgericht en gaat uit van groei, inzicht en zelfontwikkeling.
Vrijblijvend intakegesprek (ongeveer 60 minuten) kan online of live, plan het gemakkelijk via de website of telefonisch.
Er is een algemene folder; voor specifieke inhoud kun je erom vragen via e-mail met vermelding van je adresgegevens
Via telefoon (030‑3074464 of 06‑30027790), of ga naar ons contactformulier
Geen fysieke receptie aanwezig; altijd even een afspraak maken telefonisch, via de website of mail
Nijverheidsweg 9L, 3433 NP Nieuwegein. We zijn ook online en landelijk actief
Jazeker werken wij samen met andere professionals en bedrijven. We werken samen met de GGZ, POH, algemene voorzieningen, werkgevers, huisartsen, etc. Afhankelijk van wie er betrokken is bij een client werken wij samen met iedereen waar dit nodig is.
Een combinatie van coaching, ambulante begeleiding en wetenschappelijke methodes zoals IEMT, ACT en Brain Balance, volledig afgestemd op jouw vraag. Wij bieden maatwerk waardoor wij onszelf altijd onderscheiden. Jij weet als geen ander wat jij nodig hebt om verder te komen. Eventueel kunnen we ook samen met jou kijken hoe jouw hulpvraag of doel eruit moet gaan zien.
Zowel voor particulieren met persoonlijke problemen als voor bedrijven en gemeenten met sociale of crisissituaties. Wij hebben als enige uitsluitingsgrond intensieve verslavingszorg. Hiervoor zijn andere partijen beter ingericht. Wij werken met iedereen samen die een concrete hulpvraag of ondersteuningsvraag heeft.
‘Ik centraal’ – het benadrukt dat de cliënt altijd centraal staat in het traject, ongeacht achtergrond of situatie
Een onafhankelijke praktijk voor persoonlijke groei, coaching en ambulante begeleiding, met een focus op maatwerk en integrale ondersteuning. Wij zijn een organisatie die werkt met vraaggerichte inzet. Wij passen ons dus aan op de vraag van onze cliënt. Hierdoor bereiken we samen met de client ook effectief de gestelde doelen.
FAQ veel gestelde vragen Particuliere diensten
- ambulante begeleiding
- Persoonlijke Coaching
- Wandelcoaching
- IEMT
- Lifestyle Coaching
- Brain Balance Coaching
- Methodieken & Trainingen
- ACT therapie
- Online Coaching
Teamtrainingen, leiderschapscoaching, verzuimpreventie en workshops zoals “Brainsstorm” en systemische sessies
Brengt balans tussen gedrag, brein en omgeving – voor focus, rust en zelfregie in het dagelijks leven
Je leert emoties en gedachten te accepteren en te handelen vanuit je waarden, ondanks belemmeringen.
Een techniek met oogbewegingen om emotionele lading rond herinneringen snel en effectief te verminderen
IEMT, ACT, Brain Balance Coaching, wandelcoaching en systemische opstellingen, allemaal afgestemd op jouw vraag
Een internetverbinding, computer/telefoon, privéplek, en enige rust – meer is niet nodig.
Wij werken via TEAMS of via ZOOM. Deze platformen zijn veilig en AVG proof.
Dat is maatwerk: we stemmen frequentie af op jouw behoeften en beschikbaarheid
Veel cliënten ervaren het zelfs als effectiever, door gemak en zelfgekozen tijdstippen komt de inhoud beter binnen
Flexibele gesprekken via een AVG-proof videoomgeving, afgestemd op jouw agenda en locatie
Meer zelfcompassie, veerkracht, een scherper zelfbeeld en energieke rust om stappen te zetten. Plus uiteraard het bereiken van de doelen die je zelf hebt gesteld.
Ja, het is zeker mogelijk om oude emotionele patronen te doorbreken en op te lossen. Vaak zijn deze patronen ontstaan als een manier om met pijnlijke ervaringen, stress of onzekerheid om te gaan. Ze zijn diep ingebed in ons denken, voelen en handelen, en kunnen daardoor invloed hebben op hoe je nu in het leven staat.
In onze coaching en therapie kijken we samen naar deze patronen en de achterliggende emoties. Met behulp van methodieken zoals IEMT en ACT helpen we je om deze oude, vastzittende emoties te verwerken en nieuwe, gezondere manieren van reageren te ontwikkelen. Hierdoor krijg je meer ruimte om vrijer en bewuster te leven.
Het doorbreken van patronen vraagt tijd en inzet, maar met de juiste ondersteuning en praktische tools is het een krachtig proces dat echt verschil kan maken in je welzijn en zelfbeleving.
Ja, zingeving is een belangrijk onderdeel binnen onze begeleiding. Veel mensen lopen vast omdat ze het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt, het gevoel hebben dat ze ‘op de automatische piloot’ leven, of worstelen met vragen als: “Waar doe ik het allemaal voor?” of “Wat past echt bij mij?”
Tijdens een coachtraject is er ruimte voor deze diepere laag. Samen onderzoeken we wat voor jou écht betekenisvol is, wat jouw waarden zijn, en hoe je weer richting kunt geven aan je leven. Dit kan gaan over identiteit, spiritualiteit, levensdoelen of omgaan met tegenslag en verlies.
We helpen je om opnieuw verbinding te maken met wie jij in de kern bent, zodat je keuzes kunt maken die passen bij jouw gevoel, verlangens en overtuigingen.
Veel cliënten ervaren binnen enkele sessies meer helderheid, zelfvertrouwen en rust
Een coachtraject bij Ego Centralis is persoonlijk en op maat. We starten met een intake waarin jouw hulpvraag en doelen centraal staan. Samen kijken we naar wat je nodig hebt om verder te komen – of dat nu meer rust is, beter omgaan met emoties, herstel na een burn-out of richting vinden in je leven.
Afhankelijk van jouw situatie zetten we methodieken in zoals (wandel) coaching, ACT, IEMT, Brain Balance of lifestyle coaching. Je krijgt inzicht in je patronen en leert praktische tools om daar op een helpende manier mee om te gaan. Denk aan omgaan met stress, grenzen stellen, anders denken of structuur aanbrengen.
De coaching is gericht op het dagelijks leven: wat jij leert, pas je direct toe. Zo werk je stap voor stap aan meer zelfinzicht, veerkracht en balans.
Wij hebben een klachtenreglement en een vertrouwenspersoon die hiervoor bedoeld zijn. Bekijk onze klachtenregeling
Ja wij werken volgens een strikt AVG-beleid en vragen alleen noodzakelijke gegevens. Zie ons privacy statement
Dat is geen enkel probleem. Veel mensen die bij Ego Centralis komen, hebben óók contact met de GGZ of hebben dat in het verleden gehad. Onze begeleiding is geen vervanging van reguliere geestelijke gezondheidszorg, maar een waardevolle aanvulling of verdieping. Waar de GGZ zich vaak richt op diagnostiek, behandeling en symptoomvermindering binnen vaste protocollen, biedt Ego Centralis juist ruimte voor maatwerk, persoonlijke groei en herstel in de context van het dagelijks leven.
Aanvulling op de GGZ, geen vervanging
Onze begeleiding en coaching kunnen helpen om tussen de GGZ-contactmomenten door actief te werken aan je herstel, welzijn en doelen. Denk aan ondersteuning in het dagelijks functioneren, het versterken van je zelfbeeld, leren omgaan met triggers, of het herontdekken van wat voor jou écht belangrijk is. Wij helpen je om de inzichten uit de therapie te integreren in je dagelijkse leven.
Samenwerking en afstemming zijn mogelijk
Indien wenselijk en met jouw toestemming, kunnen we afstemmen met jouw behandelaar binnen de GGZ. Dit kan helpen om overlap te voorkomen en om gezamenlijk de juiste richting te kiezen. Zo ontstaat er geen versnippering, maar juist een versterkend netwerk om jou heen.
Onze methodes bieden iets unieks
Waar de GGZ vaak werkt met een vaste behandelstructuur, kunnen wij werken met methodieken zoals IEMT, Brain Balance coaching, ACT of lifestyle coaching — allemaal gericht op het versterken van jouw veerkracht, lichaamsbewustzijn, zelfregie en toekomstperspectief. Dit sluit goed aan bij mensen die méér willen dan alleen ‘klachtgericht’ werken.
En als je bent vastgelopen in de GGZ…
Soms zijn mensen teleurgesteld in de reguliere zorg, is er sprake van een wachtlijst of voel je je niet (meer) gehoord. Ook dan ben je bij Ego Centralis welkom. Wij kijken naar wie jij bent als mens, niet naar alleen je diagnose of klachten. Samen zoeken we naar wat jou verder helpt — met of zonder GGZ.
Wij werken veel bij mensen thuis omdat dit hun beschermde omgeving is en zij hier ook de meeste tijd doorbrengen. Maar we zijn ook heel flexibel hierin dus de begeleiding kan ook plaatsvinden op ons kantoor in Nieuwegein, op je werk, bij je vereniging of in een restaurant. Wij bieden zorg daar waar nodig en wanneer nodig.
Ambulante begeleiding is professionele ondersteuning aan huis of op locatie, bedoeld om mensen te helpen zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun eigen leefomgeving. Het richt zich op verschillende levensgebieden, zoals:
- Structuur en daginvulling: Hulp bij het plannen van de dag, opstaan, huishoudelijke taken of het vinden van passende dagbesteding of werk.
- Psychische en emotionele steun: Begeleiding bij angst, somberheid, overprikkeling of het omgaan met mentale problemen zoals trauma of autisme.
- Sociaal functioneren: Ondersteuning bij sociale contacten, assertiviteit, het omgaan met conflicten of eenzaamheid.
- Praktische zaken: Denk aan hulp bij administratie, financiën, contact met instanties, afspraken maken of medicatiebewaking.
- Ontwikkeling en eigen regie: Samen werken aan zelfinzicht, grenzen stellen, keuzes maken en persoonlijke groei.
Bij Ego Centralis is ambulante begeleiding altijd op maat, en gericht op de persoon achter de klacht. De begeleiding is mensgericht, betrokken en combineert coaching met professionele zorgprincipes. Dit maakt het uitermate geschikt voor mensen die niet volledig in het GGZ-circuit passen, maar wél ondersteuning nodig hebben om vooruit te komen.
Het in beeld zijn heeft absoluut onze voorkeur zodat de coach kan zien hoe het met je gaat of welke emoties er spelen. Soms lukt het mensen niet om online in beeld te komen door verschillende redenen. Natuurlijk kunnen wij dan eerst enkel met stem via de telefoon met je communiceren. Wel zullen wij het in beeld komen dan tot een doel maken omdat er voor jou kennelijk wat te overwinnen is.
Het is niet verplicht om een snelle internet verbinding te hebben. Natuurlijk zijn er wel minimale vereisten maar doorgaans zien wij dat de snelheid van je mobiele telefoon uitstekend voldoet. Het internet op computers / laptops is vaak sneller. Mocht nu blijken dat jouw internet snelheid echt te laag is, dan zullen we samen moeten onderzoeken hoe we dit op gaan lossen. Geen nood, er is altijd een route bedenkbaar waardoor het wel kan lukken.
De online coaching gaat ook erg goed via een mobiele telefoon of tablet. Als die ook niet aanwezig is dan kan er voor gekozen worden om in een internet café te gaan zitten of bijvoorbeeld in een bibliotheek. Het voordeel van online coaching is snelheid en gemak. Jij kan dus zelf bepalen waar en hoe je met ons wil communiceren. Mocht nu de software op je telefoon niet werken dan kunnen we altijd nog kiezen voor facetime of beeldbellen.
Leuk dat je dit vraagt. Wij hebben inmiddels ontdekt dat het niet onpersoonlijker is. Wel is de dynamiek van het gesprek iets anders omdat je niet met elkaar in een ruimte zit. Cliënten geven aan dat zij dit vaak wel prettig vinden omdat zij zich meer vrij voelen om te tonen wie zij werkelijk zijn. Dit geldt ook voor emoties en gevoelens tonen. Het voordeel is dat jij kiest waar je met je coach wil praten. Dit kan buiten of binnen zijn, thuis of op je werk, bij je sportclub of liever bij je ouders, etc. Door de vrije keuze van locatie is de samenwerking met de online coach best persoonlijk en fijn.
Dit is een lastig te beantwoorden vraag. Het hangt erg af van de hulpvraag of vragen die jij gaat stellen aan de coach. Ook hangt dit af van hoe snel jij het voor elkaar krijgt om het geen aangeleerd wordt toe te kunnen passen. We merken wel dat we vaak een stuk verder komen na 3 – 5 sessies. Echter dit is een gemiddelde. Je hoeft niet persé iedere week te komen want er mag best ruimte bestaan tussen de afspraken. Alles gaat op de snelheid en intensiteit die jij als cliënt het meest prettige vind.
Binnen ACT gaan we samen opzoek naar jouw veerkracht. Soms is die weggestopt of is die erg laag qua intensiteit. Dat is niet erg want daarmee gaan we je helpen. Wanneer het vermoeden bestaat dat er onderliggend nog een groot thema dwarsligt zoals trauma of een burnout dan gaan we samen onderzoeken of er eerst een IEMT sessie geboden moet worden of zo iets dergelijks. Uiteindelijk ga je ontdekken dat veerkracht aanwezig is en dat je hierdoor anders kan omgaan met informatie.
Het staat je helemaal vrij om naar de GGZ te gaan wat ons betreft. Echter van ons MOET het niet. Dit is jouw keuze en daar hebben wij geen oordeel over. ACT wordt inmiddels ook geboden door coaches wat ervoor zorgt dat dit wat laagdrempeliger bij mensen aangeboden kan worden. Dit is voor jou een voordeel want je krijgt niet te maken met wachtlijsten of ander bureaucratisch geneuzel.
Jazeker zijn die wel belangrijk. Echter wanneer jij als mens hier heel veel last van hebt dan zijn ze niet helpend. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om deze gevoelens/gedachtes te veranderen of hier van af te komen. Dit lijkt voor dit moment nog niet gelukt te zijn en daardoor is er zoveel stress/strijd/onmacht, etc. Met ACT leren we jou om anders met deze gevoelens en gedachtes om te kunnen gaan, waardoor je ondertussen ook kan werken aan jouw kwaliteit van leven, positievere toekomst of het bereiken van jouw doelen.
Jazeker dit kan heel goed gecombineerd worden. De persoonlijke coaching en wandelcoaching zijn al geïntegreerd in het traject. Eventueel kan er gewerkt worden met IEMT of ACT wanneer er overtuigingen zijn die prominent blijken en moeilijk los te laten. Hierdoor zorgen we ervoor dat er een versnelling in het proces ontstaat en jij jouw doelen gewoon kan bereiken. Wel is het zo dat andere diensten ook een andere coach oplevert. Daarmee werk ik dan samen.
We monitoren en evalueren gedurende het proces continue op jouw welbevinden en jouw ervaringen. Hierdoor brengen we ook in kaart hoe het nu precies zit met jouw energie, uithoudingsvermogen en dat soort zaken. Je zal zien wanneer er meer rust in het brein ontstaat dat jouw lichaam als vanzelf meer fitheid en kracht gaat opbouwen. Dit is logisch wanneer alles meer in balans komt omdat er dan geen verkeerde energie gegeven hoeft te worden aan verkeerde zaken.
Bij holistisch wordt er gekeken naar de hele persoon. Dus we kijken naar je hele lijf, je hele functioneren, al jouw vragen en zorgen, etc. Echter dit brengen we samen in een stappenplan waarmee we aan de slag gaan. We werken naar meer balans in het brein omdat wij ervan uitgaan dat alles wat er rondom een persoon speelt hier zijn oorsprong heeft. Natuurlijk geven wij ook aandacht aan lichamelijke spanning of ongemak maar hebben inmiddels geleerd dat hier ook in het brein van alles door gebeurd.
Bij Brain Balance coaching kan dat helaas niet. Dit komt omdat we eerst van alles in kaart brengen waarvoor we uiteindelijk een advies aan je willen presenteren. Dit valt onder het basis pakket. Wanneer je dan meer wil bereiken met jezelf dan bieden wij een groter pakket. Uiteraard tegen een vooraf vastgestelde bedoeling. Omdat binnen de brain balance coaching alles gaat over balans en evenwicht, is het ook belangrijk om te werken aan alle 7 pijlers waarop de brain balance coaching gebouwd is. Wil je toch liever één gesprek boeken, kijk dan eens naar de persoonlijke coaching. Hier kan dat wel.
Lifestyle coaching is heel breed qua wat er mogelijk is. Binnen deze vorm van coaching nemen onze cliënten pakketten af. Hierin zit natuurlijk een stuk bewegen en voeding maar ook persoonlijke coaching, stress management en dat soort zaken. Wij gaan dus ook aan de slag met eventuele mentale problemen, onderzoeken de overtuigingen en patronen en gaan je helpen om de juiste richting op te kunnen gaan. Het is belangrijk dat alle facetten van jouw leven de juiste aandacht krijgen.
Wij kunnen niemand iets verplichten en dat zullen wij ook niet doen. Echter vragen wij ons wel af wat het nut zal zijn van een lifestyle coaching traject wanneer voeding niet onder handen genomen wordt. Natuurlijk gaan wij niet vragen aan je om iets te gaan eten wat je echt niet lekker vind. Wel gaan we samen nauwgezet kijken welke mogelijkheden er zijn binnen jouw dieet om een zo goed als mogelijk eet patroon te ontwikkelen.
Onze lifestyle coaching past zich volledig aan omtrent de wensen en het kunnen van onze cliënten. Dus wanneer er sprake is van een handicap of blessure dan wordt hier omheen gewerkt. Eventueel overleggen wij deze aanpassing met een sport fysiotherapeut zodat we zeker weten dat we de goede manier van bewegen aan zullen bieden. Natuurlijk zijn niet alle zaken mogelijk maar door te doen wat we kunnen zal je merken dat bewegen je altijd helpt.
Deze vorm van coachen gaat over het veranderen van de algehele levensstijl. Hier hoort dus ook bij dat er meer bewogen gaat worden en dat we werken aan de voeding. Natuurlijk gebeurt dit bewegen wel gericht op de conditie van de cliënt. Dus we passen het bewegen aan naargelang dit nodig is. Wanneer je niet wil werken met bewegen of sporten dan adviseren wij je om een persoonlijke coaching traject aan te gaan. Dit is namelijk een traject waar het meer gaat over persoonlijke groei en ontwikkeling en niet zo zeer over bewegen en sport.
Cliënten ervaren dat er tussen de 2 weken en 2 maanden nog veranderingen plaatsvinden in hun denk patroon, emoties en herinneringen.
Wat door IEMT geneutraliseerd is, is blijvend zo.
Uiteraard mag dat. Echter de persoon mag zich niet bemoeien met het proces omdat dit zorgt voor concentratie problemen. Wel is het fijn om na te praten met iemand die dichtbij staat. Soms is het fijn dat je zelf niet hoeft te rijden.
Dat kan en dat mag. Het enige wat belangrijk is voor de IEMT trainer is dat je aangeeft of knikt wanneer je de juiste herinnering voor ogen hebt. Inhoudelijk hoeft er niet iets verteld te worden.
Ja er zijn een paar uitsluitingsgronden.
De belangrijkste is dat je niet met IEMT gaat werken als er nog een rechtszaak gevoerd moet worden over je verleden.
Daarnaast zijn er nog andere gronden om IEMT in een mildere versie toe te passen of niet te doen.
Bij zwaar oogletsel of lastige oogziektes wordt IEMT afgeraden.
Bij neurologische stoornissen met name op het gebied van evenwicht wordt IEMT afgeraden.
Bij psychische problemen zoals schizofrenie, psychose, DIS, etc kan een mildere variant van IEMT toegepast worden en is het proces langzamer.
In dit geval zal dezelfde toeslag gelden die wij rekenen voor wanneer wij buiten ons gebied gaan wandelen.
Jazeker dat is mogelijk. Wanneer jij aangeeft dat hier behoefte aan is, dan passen wij de route aan zodat we een tussenstop kunnen maken.
De wens is dat een afspraak 48 uur van te voren geannuleerd word. In het geval van een blessure die dichterbij de afspraak is ontstaan, houden wij daar rekening mee. De afspraak zal dan verplaatst worden op het moment dat je weer fit genoeg bent.
Tijdens het plannen van onze afspraak kijken we met een schuin oog al naar het weerbericht. Natuurlijk weten we dan nog niet alles maar dan hebben we een richtlijn. Mocht het onverhoopt toch gaan regenen dan treden we met elkaar in overleg om te kijken wat haalbaar is of niet haalbaar is. Wel wordt er rekening gehouden met de alarmcodes van het KNMI. Oranje en Rood zijn reden om de afspraak te verplaatsen. Als laatste, lopen in de regen mits het geen stortbui is, geeft een andere dynamiek aan de wandeling die ook weer inzichten kan bieden.
FAQ veel gestelde vragen Zakelijke diensten
- Coaching & begeleiding voor medewerkers
- Teamcoaching & organisatieontwikkeling
- Loopbaan, leiderschap & persoonlijke effectiviteit
- Samenwerking en praktische afspraken
- Team Training & Supervisie
- Supervisie
- Verzuim begeleiding en preventie
- Teamtraining Brainsstorm
Het korte antwoord hierop is: “Neen, dat kunnen wij niet!” Logisch ook natuurlijk want wij zijn geen artsen en kunnen ziekte of uitval niet weg toveren. Wat wij wel weten is dat de preventieve werking de medewerkers zal helpen zichzelf beter te voelen, hun veerkracht beter te gebruiken en bij hen de stress weg zal genomen worden. Hierdoor weten we inmiddels dat mensen zich minder snel ziek zullen melden en ook minder vaak zullen uitvallen.
Ja dit kan. De ondernemer bepaalt en wij bieden hiervoor maatwerk. Dit betekend dat jij als ondernemer zelf kan beslissen voor wie dit wel helpend kan zijn en voor wie niet. Daar heb jij de beste kijk op vinden wij en wij kunnen dan met die personen aan de slag. Wel hebben wij ontdekt dat collega’s van de mensen waarmee wij aan de slag gaan, vaak aangeven ook gesprekken te willen helpen. Zij zien namelijk de positieve veranderingen plaatsvinden en zij willen dit natuurlijk ook ervaren.
Dit willen wij niet altijd omdat wanneer er sprake is van enkel lichamelijke problematiek wij niet persé heel veel kunnen. Wel kunnen wij mensen bijstaan en zorgen dat ze mentaal fit blijven. Voor de mensen die thuis komen te zitten op mentaal vlak, is het belangrijk om zo snel als mogelijk weer stabiliteit hierin te ervaren. Hoe langer de ziekmelding duurt hoe moeilijker het vaak wordt om weer terug te keren. Door onze inzet helpen wij mensen om vastzittende patronen en overtuigingen los te laten en leren wij hen zichzelf meer te richten op een fijne toekomst.
Wij brengen per medewerker in kaart waar zij tegenaanlopen op het werk. Vaak zien we dat tijd management niet goed beheerst wordt. Ook prioriteiten stellen heeft vaak verbetering nodig. Dan is er ook nog de balans tussen werk en privé. Er is veel te behalen bij medewerkers wanneer we aan de slag gaan met deze aspecten. Ook werken wij met het verbeteren van de onderlinge communicatie en het stellen van grenzen. Nu is het niet zo dat wij medewerkers onnodig mondig maken, maar we zorgen er wel voor dat zij beter kunnen aangeven wat hen helpt om hun werk zo goed als mogelijk uit te voeren en uit te kunnen blijven voeren.
Goede vraag. Wij pakken de training aan op de Ego Centralis manier. De brainsstorm is ooit ontwikkeld voor onze cliënten met mentale problematiek. In deze groepen zaten ook mensen met hogere functies of eigen bedrijven. We ontdekten dat iedereen in de groep communiceren op sommige vlakken gewoon lastig vond. Ook ontdekten we dat mensen die iets wel beheersten graag hun kennis wilden overdragen aan de mensen die hier mee moeite mee hadden. Wij werken met veel rollen spellen, reageren direct op de situaties die ontstaan en passen zo nodig ons programma aan omdat wij graag met maatwerk werken. De training van Ego Centralis is flexibel en vloeibaar afgesteld op jouw wensen en op de inzet van de medwerkers.
Goeie, dat is wat iedereen van zichzelf vind natuurlijk. Communiceren kent alleen zoveel verschillende facetten dat er altijd wel wat te leren valt natuurlijk. Communiceren gaat over zenden en ontvangen, waarnemen en interpreteren, gevoel en emotie en ook het geven en krijgen van feedback. Wij hebben inmiddels ontdekt wanneer we terug gaan naar de basis van communicatie dat nagenoeg iedereen hier toch eens goed over na moet denken. Communicatie kan altijd verbeteren al is het maar omdat mensen meer zelfvertrouwen krijgen of beter hun grenzen aan kunnen geven. Het feit dat je op onze website leest over de brainsstorm verteld ons dat je toch denkt bij jezelf, kan dat nu niet op een andere of betere manier?
In de communicatie heb je te maken met de zender en met de ontvanger. Het zenden is het uitspreken van een vraag of boodschap. De ontvanger die verwerkt deze informatie en kan er dan voor kiezen om te reageren. Vaak zien wij dat mensen iets anders ontvangen dan dat er gezonden wordt. Dit kan komen doordat de zender zichzelf beter kan uitdrukken maar ook omdat de ontvanger te weinig tijd neemt om goed te luisteren. In de communicatie is luisteren de key natuurlijk. Daarbij gaan we mensen leren om te bevestigen wat zij ontvangen hebben en om te verifiëren of deze informatie inderdaad klopt. Wanneer zowel de zender als ontvanger tools aangeleerd krijgen om de communicatie te verbeteren zal je zien dat het luisteren een steeds belangrijker element wordt binnen de algehele communicatie.
In het dagelijkse leven interpreteren we er allemaal maar op los. Gebaseerd op vroegere gebeurtenissen, onze opvoeding en onze omgeving hebben wij voor onszelf maatstaven bedacht waar een vraag of boodschap binnen moet vallen. Dus, als iemand op een bepaalde manier kijkt dan interpreteren wij makkelijk dat de persoon bijvoorbeeld boos is en gaat de boodschap verloren. Echter wij weten niet zeker of deze aanname/interpretatie kloppend is dus de boodschap zou voor niets verloren kunnen gaan. Om snelheid te behouden in een gesprek luistert iemand middels zijn eigen perceptie. Dit is leuk natuurlijk maar wanneer de intentie van het gesprek anders bedoeld wordt klopt de perceptie niet. Hierdoor ontstaat mis communicatie en wrijving en dat willen wij voorkomen.
Supervisie is iets wat je persoonlijk houdt en daardoor ook wat kleiner. In de vertrouwelijkheid van een kleinere groep kunnen mensen zich beter uiten maar ook kunnen ze makkelijker meer begrip tonen voor de andere medewerker. Wanneer de groepen groter worden dan gaat dit meer over team building en training. Dat bieden we ook maar dat is wel een andere tak van sport. Dit zouden we dan sowieso leveren met meer coaches en een hogere inzet qua tijd.
Dat klopt inderdaad. Vaak zitten mensen vast in verschillende patronen en zij missen daardoor de creativiteit om uit te breken uit de routine. Omdat wij niet betrokken zijn in deze patronen of routine kunnen wij vanuit de helikopterview kijken en onze vragen formuleren. We krijgen wel eens de feedback: “Dat had ik zelf ook wel kunnen verzinnen/bedenken!” en dat klopt ook, echter gebeurde dit niet op dat moment. Supervisie staat bekend om de frisse open kijk naar een situatie van een coach die losstaat van alle partijen.
Laten we hopen dat dit nooit zal gebeuren maar het is inderdaad mogelijk dat een conflict niet oplosbaar is. Dit is voor het bedrijf pijnlijk, voor de mensen die het conflict hebben is dit pijnlijk maar ook voor ons is dit pijnlijk. Uiteindelijk zullen wij dan aan moeten geven dat ondanks onze inzet het conflict nog steeds aanwezig is omdat de mensen er simpelweg niet vandaan willen stappen. In een dergelijk geval zullen wij ons advies uitbrengen aan de leidinggevende of aan de ondernemer. We kunnen dan doorverwijzen naar een organisatie die gespecialiseerd is in het helpen bij het nemen van afscheid van mensen binnen de organisatie. Want, als een conflict door blijft lopen ontstaat er altijd een groter probleem. Dat wil jij als organisatie voorkomen.
Dat klopt maar de vorm van coachen is heel anders. Deze vorm van coachen is echt gericht op de mens en de oplossing voor deze mens. Bijvoorbeeld het beter communiceren is erg gericht op het geselecteerde groepje of op een leidinggevende richting zijn/haar team. Bij de brainsstorm is het iets algemener en bij de preventie begeleiding van verzuim gaat het echt over andere onderwerpen.
Reflectie en begeleiding voor teams om samenwerking, stressbestendigheid en conflicthantering te verbeteren
Professionals en teams in organisaties die willen ontwikkelen, omgaan met complexiteit of ethische uitdagingen willen bespreken
Versterkt zelfvertrouwen, verbeterde teamflexibiliteit en concrete gedragsverbeteringen binnen de werkcontext
Ook workshops zoals “Brainsstorm”, wandel coaching en systemische opstellingen staan op het programma
Ja, met professionele gespreksvoering en concrete actieplannen ter voorkoming van escalaties
Wij bieden individuele coachingstrajecten bij stress, burn-out, loopbaanvragen, emotionele belasting en persoonlijk leiderschap.
Ja. Wij helpen bij mentale terugkeer naar werk, herstel na uitval, of het voorkomen daarvan. Ook bij complexe trajecten.
Zeker. Wij bieden flexibele coaching, ook in de avonduren of online, zodat het past bij hun ritme en privacy.
Altijd. We hanteren volledige vertrouwelijkheid, tenzij anders overeengekomen. In samenspraak kunnen we wél algemene voortgang rapporteren.
Wij bieden begeleiding en signalering. Indien nodig verwijzen we door, maar blijven beschikbaar als aanvullende steun.
Zeker. Wij coachen op persoonlijk leiderschap, stressmanagement, balans, communicatie en visie-ontwikkeling.
Ja. We begeleiden teams bij communicatie, samenwerking, leiderschap, herstel van vertrouwen of herstructurering.
Dat hangt af van de vraag. Meestal starten we met een analyse of intake, gevolgd door sessies op maat, soms met trainingselementen.
We gebruiken o.a. systemisch werk, transactionele analyse, ACT en waarden-gestuurde coaching. Alles afgestemd op de organisatiecultuur.
Ja, denk aan thema’s als stresspreventie, autonomie, persoonlijk leiderschap of zingeving in werk. Online en op locatie mogelijk.
We creëren een veilige setting waarin onderliggende spanningen bespreekbaar worden. Dit kan via coaching, bemiddeling of begeleidingstrajecten.
Ja. Zowel bij twijfel over de juiste rol, als bij bore-out, ontwikkelbehoeftes of mid-career vragen.
Dan kunnen we samen onderzoeken wat er speelt: denk aan patronen, belemmeringen, verwachtingen of onbenut potentieel.
Absoluut. Coaching vergroot zelfregie, veerkracht en motivatie. Zo voorkom je uitval en verhoog je werkplezier.
Na een intake bepalen we doelen, vorm en duur. Alles is maatwerk, maar we bieden ook standaardtrajecten.
Beide is mogelijk. We denken flexibel mee, ook met vaste tarieven of strippenkaarten voor organisaties.
Tarief is afhankelijk van het soort traject, duur en intensiteit. Vraag gerust een offerte aan voor jouw situatie.
Ja. We denken graag mee over subsidiemogelijkheden of trajecten via POB, POB+, Wmo of PGB in de juiste context.
Altijd. We bieden kosteloos een oriënterend gesprek om wensen en mogelijkheden te verkennen.
FAQ veel gestelde vragen Mentale problemen
- Psychische klachten en mentale problemen
- Autisme en neurodiversiteit
- Neurodiversiteit bij vrouwen
- Burn-out en stress klachten
- Trauma en trauma gerelateerde klachten
- Zelfbeschadiging en Zelfhaat
- Slaap problemen en onrust
- Dwangmatig gedrag en OCD
- Relatieverslaving en emotionele afhankelijkheid
- Ondersteuning voor naasten en partners
We begeleiden mensen met vroegkinderlijk trauma, shocktrauma, relationeel trauma, PTSS en complex trauma.
Therapie richt zich op verwerking van trauma, coaching bij ons richt zich op stabiliseren, veerkracht versterken, triggers leren hanteren en leven opbouwen ná trauma.
IEMT is krachtig bij traumabehandeling. Ook ACT, psycho-educatie over het zenuwstelsel (fight, flight, freeze, fawn) en systemische werkvormen worden gebruikt.
Nee. Bij IEMT hoef je inhoudelijk weinig te delen. Er wordt gewerkt met de emotionele respons, niet met het volledige verhaal.
Ja. We kijken samen hoe jouw systeem reageert, hoe je jezelf kunt reguleren en weer in het hier-en-nu kunt blijven.
Chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, piekeren, fysieke klachten en emotionele uitputting. Ook als je “gewoon leeg” bent.
We brengen eerst rust en herstel, daarna krijg je inzicht in stresspatronen, grenzen, perfectionisme en energiebalans.
Ja. Sessies kunnen ’s avonds of in het weekend plaatsvinden en ook online, zodat het past in jouw ritme.
Ja, als jij dat wilt. We kunnen meedenken in een herstelplan of communicatie met je werkgever ondersteunen.
Soms via werkgever, PGB of als onderdeel van een coachingstraject. Informeer bij ons naar de opties.
Ja. Wij bieden begeleiding bij overprikkeling, dagelijkse structuur, identiteitsvragen en sociale situaties.
Wij zien autisme als een andere manier van informatieverwerking. De begeleiding richt zich op acceptatie, regie en balans, niet op “normaliseren”.
Zeker. Veel cliënten zoeken eerst ondersteuning om te leren omgaan met prikkels of om inzicht te krijgen of een diagnose bij hen past.
Ja. Wij denken mee over dagstructuur, communicatie, planning, grenzen en omgaan met verwachtingen.
We werken prikkelarm, rustig, met duidelijke structuur. Sessies kunnen ook online of wandelend plaatsvinden.
Ja. We bieden gesprekken aan voor ouders, partners, familieleden of mantelzorgers van mensen in begeleiding.
We helpen je omgaan met gevoelens van frustratie, verdriet, overbelasting én leren hoe je toch in verbinding kunt blijven.
Door inzicht in grenzen, co-regulatie, zelfzorg en het herkennen van jouw rol zonder jezelf te verliezen.
Ja. We leggen uit hoe het brein werkt bij trauma, stress, depressie of autisme, zodat jij het gedrag beter begrijpt.
Zeker. We bieden systeemgesprekken aan waarin ieder wordt gehoord en de verbinding wordt hersteld of verstevigd.
Stress, piekeren, onrust in het zenuwstelsel, onverwerkte emoties of traumatische ervaringen zijn veel voorkomende oorzaken.
We onderzoeken samen je stress-systeem, ritme en triggers. Met ACT, IEMT of Brain Balance kun je weer tot rust komen en diepere ontspanning ervaren.
Niet altijd. Soms spelen ook voeding, hormonen of omgevingsfactoren mee. We kijken holistisch naar lichaam én geest.
Zeker. We begeleiden ook mensen die geen officiële diagnose hebben, maar wel ondersteuning willen bij beter slapen.
We geven indien gewenst leefstijl- en voedingsadvies, maar altijd afgestemd op wat bij jou past, dus geen standaardoplossingen.
Dwang betekent dat je gedrag of gedachten ervaart als onbeheersbaar, herhalend en vaak irrationeel, zoals tellen, controleren of herhalen.
Ja. We hebben ervaring met mensen die worstelen met OCS, ook als ze trauma of overbelasting hebben meegemaakt.
We werken met IEMT en ACT om onderliggende spanning te reguleren, angst te verminderen en controle te verzachten. We oefenen met uitstellen en het vinden van andere copingsvaardigheden. Plus we onderzoeken welke controle mechanisme er schuilgaat onder de dwang.
We werken zacht en afgestemd. Niet forceren, maar samen zoeken naar veiligheid en ruimte.
We geven ook begeleiding bij het herstellen van zelfbeeld, zelfcompassie en het doorbreken van interne kritiek.
We oordelen niet. Zelfbeschadiging is vaak een uiting van overweldigende emoties. We helpen je die emoties veilig te leren dragen.
Ja, mits je open bent om samen te werken. We bieden soms in samenwerking met de GGZ acute crisiszorg. Indien de symptomen / gedachtes te groot worden schakelen wij door met een crisis psychiater, maar we blijven wél ondersteunend naast je staan en schakelen waar nodig hulp in.
Ja, het is mogelijk om uit de cyclus van zelfhaat en destructief gedrag te stappen, ook al voelt dat in het begin misschien onvoorstelbaar. Zelfafwijzing ontstaat vaak uit pijnlijke ervaringen, onvervulde behoeften of oude overtuigingen die diep zijn ingesleten. Deze gevoelens kunnen zich uiten in negatieve zelfspraak, schaamte, schuldgevoel of gedragingen die je eigenlijk schade toebrengen.
Bij Ego Centralis werken we vanuit begrip en veiligheid aan het herstellen van de relatie met jezelf. Je leert herkennen waar die zelfhaat vandaan komt, wat het in stand houdt en hoe je op een andere manier met je gevoelens om kunt gaan. Met methodieken zoals IEMT, ACT en coaching begeleiden we je stap voor stap naar meer zelfcompassie, zelfinzicht en regie.
Het loslaten van zelfdestructieve patronen vraagt moed, maar je hoeft het niet alleen te doen. We helpen je ontdekken dat zachtheid voor jezelf geen zwakte is, maar een krachtig begin van heling en verandering.
Ja. Alles gebeurt in overleg. We nemen je serieus, maar bepalen samen welke stappen veilig en helpend zijn. Behalve bij acute dreiging en concrete plannen. Dan zijn wij verplicht extra hulp in te schakelen.
IEMT is bijzonder effectief bij intense emoties, negatieve zelfbeelden en herbelevingen, zonder dat je alles hoeft te vertellen.
Ja. Veel vrouwen worden pas laat herkend of gediagnosticeerd. Wij herkennen de subtiele signalen en stemmen af op jouw beleving.
Vrouwen camoufleren vaak, internaliseren stress of raken uitgeput. Daardoor blijven klachten soms onzichtbaar.
Nee. Je kunt ook zonder diagnose begeleiding krijgen die aansluit op jouw manier van denken, voelen en functioneren.
Dan helpen we je opnieuw in contact te komen met wie jij bent, achter alle maskers.
Ja. Deze methoden zijn juist zacht, praktisch en helpend bij overprikkeling, vermoeidheid en innerlijke chaos.
Relatieverslaving is een patroon van afhankelijkheid, angst om verlaten te worden of jezelf verliezen in relaties.
Als je vaak over je grenzen gaat, je klein voelt, of je geluk afhangt van de ander – dan is er vaak sprake van een ongezonde balans.
We helpen je inzicht krijgen in hechtingspatronen, trauma’s uit het verleden en je eigen behoeftes. Je leert jezelf sterker positioneren.
Samen onderzoeken we patronen en onderliggende overtuigingen. Je leert bewuster kiezen en reageren vanuit kracht.
Ja. Je hoeft niets te veranderen voordat je welkom bent. Alles begint bij (h)erkenning en veilige begeleiding.
We begeleiden mensen met angststoornissen, paniekklachten, depressie, dwang, ADHD, eetproblemen, slapeloosheid, chronische stress, dissociatie, trauma, identiteitsvragen en nog veel meer. We kijken naar de mens en de hulpvraag, niet zozeer naar het label.
Nee. Wij zijn aanvullend en alternatief. We bieden begeleiding als je (nog) geen GGZ-traject hebt, op een wachtlijst staat, of juist daarna ondersteuning zoekt.
We helpen je inzicht te krijgen in je lichamelijke reacties, triggers, denkpatronen en vermijden. Methodes zoals ACT en IEMT kunnen snel rust geven en veerkracht versterken.
Ja. We hebben ervaring met mensen die worstelen met complexe klachten, inclusief derealisatie, schaamte, controleverlies of compulsief gedrag. We werken op een zachte, afgestemde manier.
We kijken integraal. Dat betekent dat we geen hokjes gebruiken, maar samen onderzoeken wat de onderliggende patronen en belemmeringen zijn. Je krijgt begeleiding die bij jou past, ook als er meerdere thema’s tegelijk spelen.
Dan gebruiken we methodes die minder praten vereisen, zoals IEMT, creatieve vormen of werken met beelden, metaforen of het lichaam. Je hoeft niet alles te benoemen om geholpen te worden.
Ja. Veel mensen worstelen met een negatief zelfbeeld. We helpen je om anders naar jezelf te kijken, belemmerende overtuigingen los te laten en meer zelfcompassie te ontwikkelen.
Wij schakelen in overleg met jou passende hulp in, zoals huisarts of GGZ. We laten je niet los, maar blijven ondersteunend aanwezig als vangnet zolang dat kan.
Wil je op de hoogte blijven?
Regelmatig schrijven wij een nieuwsbrief. Hierin vertellen we over Ego Centralis en wat er allemaal op het programma staat.
Alle hoofdrubrieken staan hier voor jou op een rijtje. Klik op de gewenste hoofdcategorie!
Vul hieronder de term of kreet in waarover je meer informatie hoopt te vinden op onze website.
Stuur ons een email!
Your Content Goes Here