Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Hoe zit het met jouw goede voornemens?

voornemens

We komen weer in die tijd van het jaar dat de goede voornemens in de rondte vliegen.

Zo vlak voor oud en nieuw krijgen heel veel mensen het idee dat in het nieuwe jaar alles toch echt anders zou moeten. Mensen zijn voornemens het roer volledig om te gooien en maken daar mooie plannen voor. De ene zal willen stoppen met roken terwijl de andere persoon zich voorneemt nu toch echt te gaan sporten. Het komt voor dat iemand nu toch echt die promotie wil halen terwijl iemand anders zich voorneemt wat meer te gaan reizen. Er zijn zoveel diverse goede voornemens dat er voor iedereen wel wat wils is. Je kan bijvoorbeeld een vriendschap verstevigen, of iemand de liefde verklaren, of nu toch echt gaan afvallen, of het volgende jaar echt meer gestructureerd zijn en nog veel meer.

Voornemens zijn betekend eigenlijk een plan hebben tot….  dus mensen maken tal van plannen die zij als het goed is willen gaan uitvoeren. Vaak blijkt natuurlijk dat een plan nog niet heel conreet is en dat zien we dan ook terug in de niet uitgevoerde varianten aan het einde van januari. Plannen maken is natuurlijk heel erg leuk en we zijn daar met zijn allen ook heel erg goed in. Helaas blijkt dat het uitvoeren van plannen nogal vaak stagneert omdat we of leukere bezigheden tegenkomen, of er van alles tussen komt of omdat dit het patroon is wat we al jaren laten plaatsvinden in ons hoofd.

Text gaat verder na de afbeelding!
voornemens

Ik heb een plan maar hoe ik het ga uitvoeren dat is nog niet helemaal zeker.

Ik denk dat zo’n beetje iedereen wel eens goede voornemens voor het nieuwe jaar heeft gehad. Het is ook wel een beetje nostalgisch natuurlijk om in het nieuwe jaar van alles anders te willen doen. Toch, is veranderen iets heel lastigs voor velen en blijven veel voornemens nog maar eens een jaartje in de kast staan. Martin Appelo schrijft op een zeer nuchtere wijze hierover in zijn boek “Waarom veranderen (meestal) mislukt). In dit boek komt eigenlijk naar voren dat het niet gaat om onwil maar wel om onkunde omdat veranderen simpelweg best wel lastig is.

Iedereen weet dit maar toch zo rond het nieuwe jaar vliegen de voornemens lekker in de rondte. Het lijkt er vaak op dat mensen iets wensen zoals ze het graag gehad zouden willen heben maar niet zoals het ook daadwerkelijk is (zal zijn). Uiteraard  heb ik mijzelf ook meermaals schuldig gemaakt aan het nemen van voornemens om er dan vervolgens niets mee te doen. Vrij laconiek haalde ik dan mijn schouders op met de gedachte, nou ja dan doe ik dit volgend jaar wel. Dat is natuurlijk de ultieme manier om jezelf te bewijzen dat je “in control” bent over de situatie maar we weten zelf ook wel dat dit dan allang niet meer zo is.

Sommige mensen nemen zich niets meer voor want het gaat toch niet veranderen!

De makkelijkste weg is om geen voornemens meer te hebben want dan kan het ook niet mislukken. Stiekem hebben mensen namelijk toch een oordeel over zichzelf omdat hun voornemen niet is uitgekomen. Het voelt een beetje als falen of mislukken en dat is voor niemand prettig. Toch, in het algemeen gesproken worden de voornemens niet voor niets genomen. Diep van binnen hebben mensen dus wel de behoefte om iets te veranderen of te laten in hun leven. Voornemens worden vaak genomen voor een betere gezondheid, een stabieler psychisch welzijn, een financieel voordeel of voor het verkrijgen van een betere sociale kring. 

Ondanks deze toch zwaarwegende redenen is het voor mensen dus lastig om zichzelf aan hun eigen plan te houden. Dat is ook niet vreemd natuurlijk want iets veranderen trekt iemand ook direct uit de prettige comfortzone. Er zal vaak twijfel ontstaan in de vorm van kan ik dat wel of zal het mij wel lukken. Terugkeren naar hoe het was is dan simpelweg eenvoudiger ook al is het dan eigenlijk een mislukking. Dit zijn patronen die vaak terugkeren bij deze personen zonder dat zij zich hier bewust van zijn. 

Hoe kan je nu wel zorgen dat jouw voornemens uitgevoerd gaan worden?

Er zijn wat handige manieren om een voornemen uiteindelijk ook echt uit te voeren. Wat absoluut helpend kan zijn is het plan delen met zoveel mogelijk andere mensen. Vooral vragen of zij je willen steunen richting je plan en willen herinneren aan hetgeen jij wil veranderen. Natuurlijk is dit wel confronterend want dan staat er direct een grote stok achter de deur. Wat ook helpt is om een planning te maken op papier waarin je stap voor stap weergeeft wat je moet doen om jouw doel te behalen. Hierdoor wordt het plan van abstract ineens concreet en het zal je meer motiveren ook de stappen te zetten.

Text gaat verder na de afbeelding.

voornemens Wat ook enorm goed helpt en een grote kans van slagen biedt is het volgende. Je kan samen met een coach gaan kijken naar de veranderingen die jij zou willen maken in jouw leven. Een coach heeft hiervoor geleerd en kan je helpen om alles rondom die verandering goed in beeld te krijgen. Samen met jou brengt de coach de voornemens die je hebt in kaart, kijkt naar alle obstakels, tegenstrevers en valkuilen die er kunnen zijn. Onderzoekt met jou hoe jij wel je doel kan bereiken en maakt samen met jou een degelijk plan. Daarna zal de coach je motiveren en ondersteunen om jouw plan / doel te bereiken. Nog steeds doe je zelf de verandering maar je zorgt er hierdoor wel voor dat je ook echt aan alles hebt gedacht.

Wij kunnen je helpen om jouw voornemens ook echt uit te voeren!

Voor mensen die echt willen veranderen maar die ook een stok achter de deur willen hebben, is het fijn te weten dat de coaches van Ego Centralis klaar staan. Wij helpen mensen op weg naar hun doelen en ook richting een zo positief als mogelijk resultaat. Samen brengen wij patronen in kaart en onderzoeken wij belemmerende overtuigingen. Het is helemaal niet vreemd om dit proces met een coach aan te gaan. Dit samenwerken helpt om je plannen concreet te maken en te zorgen dat je niet zomaar in een valkuil stapt. Wij zullen vooral bij je stimuleren dat jij het waard bent om jouw verandering voor elkaar te krijgen. Voor jou is het prettig dat je weet dat je deze keer ook echt jouw doel gaat behalen.

Neem eens contact met ons op om te kijken of wij je kunnen helpen met jouw voornemens of plan. Het eerste intake gesprek is gratis natuurlijk. Vanuit daar bepalen we samen het traject en kijken we wat het best passend is bij jou. Vul aub onderstaand contact formulier in. Wij doen onze best om binnen 24 uur te reageren.

Wil je contact opnemen met Ego Centralis?

Vraag stellen / Opmerking plaatsen

Uiteraard doen wij onze best om binnen 24 uur te reageren.

Wij kunnen ook gebeld worden, Tel: 0302682726

Algemeen Email Formulier Coach 2 coach

Contactpersoon:


Wij zien graag jullie reacties onder de de foto!
Voornemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790