Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Op de wachtlijst in de GGZ, wat nu?

wachtlijst

Eindelijk heb je hulp gezocht, Sta je ineens op een wachtlijst.

Het is vaak al een erg lastig proces om toe te moeten geven dat het niet meer soepel loopt in je leven Je raapt alle moed die je hebt samen en maakt een afspraak met de wijk team professional. Je doet je verhaal en samen met de professional besluit je dat er inderdaad hulp of begeleiding nodig is. De volgende boodschap die je krijgt is dat je maanden moet wachten op een intake gesprek. Om het nog erger te maken moet je daarna nog maanden wachten voordat de behandeling en begeleiding start. Je komt op een wachtlijst te staan.

Dit is natuurlijk een landelijk probleem maar wij hebben gekeken in de regio Utrecht hoelang mensen eigenlijk op de wachtlijst komen te staan. Wij zijn hier enorm van geschrokken en snappen dat dit voor de hulpvrager echt een enorm probleem is. Tot de intake is op veel gebieden de wachttijd opgelopen tot 10 – 25 weken. Daarna, komt het volgende gat want de wachttijd tot aan behandeling of start begeleiding ligt rond de 12-24 weken. Op sommige gebieden is het wat korter maar 6 tot 8 weken is eerder normaal als afwijkend.

Om dit zelf te controleren kan je bijvoorbeeld hier of hier of hier kijken. Verschillende zorg aanbieders waar mensen keihard werken maar die helaas een enorme wachtlijst moeten presenteren.  Wij snappen heel goed dat dit voor jou als hulpzoeker echt een enorme dreun zal geven. Vaak horen wij dat de motivatie weggeslagen wordt en dat mensen nog dieper in de put komen. Dat is voor jou als hulpzoeker en voor jouw omgeving natuurlijk niet gewenst.

Wanneer een wachtslijst de situatie erger maakt moet er echt wat gebeuren.

Ego Centralis heeft verschillende producten ontwikkeld die jou kunnen helpen de tijd zo goed en stabiel mogelijk te overbruggen. Natuurlijk zullen we samen met de wijk team professional moeten praten om dit te starten. Met dit proces helpen wij je natuurlijk omdat wij zo snel als mogelijk aan de gang willen. 

Voor mensen die op de wachtlijst gezet worden is het heel belangrijk dat er alvast begonnen wordt met enige steun en begeleiding. Vaak is er behoefte aan gesprekken om te kunnen ventileren. Er spelen duizenden vragen bij jou als hulpvrager maar ook vanuit jouw omgeving. Er is tijd nodig en ondersteuning om eerst maar eens te wennen aan het feit dat er bij jou wellicht een probleem is. Bovenal wil jij je niet eenzaam voelen en zoek je waarschijnlijk steun.

Er zijn 4 producten die helpend en steunend zijn voor jou.

Raak groene vlak aan voor meer informatie!

De Tussenpaus

Deze vorm wordt ook overbrugging zorg genoemd. We gaan direct met jou en de omgeving aan de slag. Maken afspraken wanneer wij bij je langskomen en wat prettig is. We bieden direct steun tijdens de wachtlijst.

Samen op weg naar hulp

Beantwoorden al je vragen. Helpen met aanvraag procedures en instanties. Samen brengen we zeer uitgebreid in kaart wat er nu precies speelt. Als de wachtlijst voorbij is zorgen wij voor een warme overdracht. Dit scheelt tijd, frustratie en geld.
Klik hier voor info

Persoonlijke Coaching

Wanneer je rondloopt met (levens) vragen waar je niet echt een antwoord op weet. Vast zit in vervelende patronen of niet los komt van rouw. Je wilt iets veranderen in je leven of juist iets afsluiten. Dit is dan iets voor jou.

Op zoek naar oplossingen

Uiteraard kunnen wij geen psychiatrische aandoeningen genezen. Ook stellen wij geen diagnose. Wel kunnen wij je helpen om op een andere manier naar je problemen te kijken. Waardoor je met meer balans je leven kan leven. Kan naast behandel traject.
Klik hier voor info

(Specialistische) Begeleiding

Wanneer het lastig is om regie over jouw leven te houden. Je op (niet) planbare momenten iemand nodig hebt. Die je helpt met dagelijkse bezigheden of zorgt dat je in het hier en nu blijft. Op zoek naar regelmaat en structuur!

Structuur en regelmaat

Samen gaan wij kijken hoe jij jouw leven het beste kan inrichten. Kunnen helpen met de adl, plannen de dag en reflecteren op ongewenst gedrag. We helpen je bij gesprekken. Wij stimuleren en helpen bij sociale contacten.
Klik hier voor info

Brainstorm avonden!

Soms is het gewoon prettig om te kunnen praten met gelijkgestemden. Zien en ervaren dat jij niet de enige bent met een dergelijk probleem. Horen en zien hoe anderen omgaan met dezelfde obstakels. Delen is helen!

Iedere 2 weken een avond

Steeds met dezelfde groep. Hierdoor groeit het vertrouwen en de motivatie. Samen met gespecialiseerde coaches kijken hoe jij het beste om kan gaan met de maatschappij en de maatschappij met jou. Kijken naar wie jij bent en wat je positief zou kunnen veranderen.
Klik hier voor info

Uiteraard begint alles met een eerste kennismakingsgesprek.

Los van welk product jij wil kiezen maken wij natuurlijk eerst graag kennis. Dit gesprek is gratis en vooral informerend. Het is belangrijk om te kijken of er een wederzijdse klik is. Deze klik is nodig omdat het gaat over jouw persoonlijke zaken. Wij begrijpen dat dit allemaal al lastig genoeg is.

Wanneer de klik er is, dan helpen wij je met het overbruggen van de wachtlijst tot aan het intake gesprek. Daarna laten we je natuurlijk niet los en blijven wij betrokken totdat de daadwerkelijke behandeling gaat starten. Wie weet, besluit je zelf uiteindelijk om gewoon bij ons te blijven omdat het allemaal erg goed en fijn verloopt.

Ondanks die vervelende wachtlijst willen wij graag bereiken dat jij jezelf niet aan je lot overgelaten voelt. De tijd die het wachten duurt kunnen wij wat ons betreft beter gebruiken door direct aan de slag te gaan. Jouw uiteindelijke doelstelling was het krijgen van hulp omdat je een probleem wilde oplossen. Wat ons betreft is dat heel erg belangrijk en wij kunnen je daarbij helpen. 

Niemand vind het leuk om lang te moeten wachten!

Niemand wordt blij van de huidige situatie. De wijk team professional baalt omdat die niet direct kan helpen. De hulpverlener heeft de pee erin omdat hij/zij weet dat er nog heel veel mensen wachten. Mensen uit je omgeving zijn soms de wanhoop nabij want ze zitten toe te kijken hoe vervelend jij je voelt. Jij zelf, zit al helemaal niet te wachten op wachten want er is werk aan de winkel om positief verder te komen in je leven.

Wij nodigen je daarom graag uit om contact met ons op te nemen zodat we dit wachten zo snel mogelijk kunnen stoppen. Je kan contact met ons opnemen via ons contact formulier.  Mocht dit niet over jou gaan maar ken je wel mensen die in deze situatie zitten of komen, dan verzoeken wij vriendelijk dit artikel met hen te delen. Het is nooit leuk toe te moeten kijken wanneer het niet goed met iemand gaat.

wachtlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790