Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Plan, doelstelling, droom en de realiteit

doelstelling

Zoveel mooie plannen en doelen worden uiteindelijk nooit uitgevoerd.

Over het algemeen kunnen we stellen dat nagenoeg iedereen wel iets heeft wat nog bereikt moet worden in het leven. Een doelstelling of een plan waarvan gezegd wordt, “dit wil ik echt nog voor elkaar krijgen”. Een mooi principe omdat dit bijdraagt aan een persoonlijke drive en innerlijke motivatie.  Een toekomst droom zorgt er vaak voor dat iemand in beweging komt. Of… is dit het ideale beeld en is de werkelijkheid vaak anders?

Natuurlijk worden er heel veel plannen wel gerealiseerd en werken veel mensen enthousiast richting hun doelstelling. Toch, merk ik ook iets anders op. Ik kom de laatste tijd nogal veel in een bejaardenhuis en daar spreek ik veel mensen. Het valt mij op dat veel mensen aangeven: “had ik vroeger nu toch maar……. ”  en meestal volgt dan een niet uitgekomen droom. Eigenlijk zonde toch, want wanneer je erg oud bent dan is het niet makkelijk meer om een droom alsnog na te streven. Dromen zijn mooi maar het is wat ons betreft nog mooier wanneer deze uitkomen.

Let op, wanneer je gratis lid wordt (klik hier)  van onze website, dan kan je een leuke poll invullen over dit onderwerp. (klik hier)

Om te beginnen gaan we de droom als een doelstelling formuleren.

Als coach helpen wij vaak mensen om hun doelstelling te realiseren en hun dromen waar te maken. Nu moet een mens natuurlijk zelf stappen nemen maar met ons samen te kijken, krijg je meer duidelijkheid over het proces. Wat kan er wel, wat kan er niet, wat zijn obstakels en wat zijn helpende zaken. Het is voor veel mensen enorm fijn om een steuntje in de rug te krijgen van een coach die het overzicht kan behouden. Wij zijn gewend om te werken met verschillende modellen die hierbij helpend en ondersteunend zijn. Deze modellen helpen om duidelijkheid te krijgen over de droom, waar iemand zich bevind tegenover de doelstelling, wat er nog nodig is en wat eventuele obstakels zijn. 

Wanneer iemand een abstracte droom om kan zetten in een concreet plan dan is er ineens van alles mogelijk. Om als coach dit proces te begeleiden is erg waardevol en inspirerend. Wanneer wij samen met iemand alles in kaart brengen is het mooi om daarna samen te kijken naar een plan. Een plan, wat stap voor stap beschrijft hoe uiteindelijk de doelstelling te behalen. Het mooie van het toepassen van een methodiek is dat je altijd precies weet waar je staat. Eigenlijk kan je niet meer tegen jezelf jokken omdat je precies weet welke stappen je moet nemen.

Het GROW model van John Whitmore helpt bij het realiseren van een doelstelling.

John Whitmore heeft het coachen vanuit  de sport overgebracht naar het bedrijfsleven en de particulieren cliënten. Hij nam hiervoor het GROW model  wat ook bij de particuliere cliënt vrij snel kan zorgen voor mooie resultaten. Wij zijn vaak gewend om eerst te praten over onze problemen en ellende want dat verklaart waarom wij onze doelen nog niet gehaald hebben. Alleen in dit model praten we eerst over de doelstelling die bereikt moet worden om vervolgens de rest in kaart te brengen. Voor kleine plannen of een niet zo grote doelstelling kan dit model in 30 minuten al zeer effectief zijn. Daarom werken wij graag met onze cliënten met dit model.

Natuurlijk is dit maar een klein deeltje van coaching, maar wij zien dat er veel mensen worstelen met het daadwerkelijk uitvoeren van een doelstelling. Wij vinden dat jammer en helpen mensen graag uit hun comfortzonde te kunnen komen. Door met dit model te werken is het voor iedereen mogelijk om uiteindelijk de droom toch waar te maken.  Wij leggen hieronder het model graag uit en nodigen je graag uit om samen met ons, dit in jouw persoonlijke leven een keer toe te passen.

De G van GOAL -> Doelstelling, plan of droom die je zou willen bereiken.

Het is altijd erg leuk en motiverend om met mensen te praten over wat nu precies hun plan is.  Hoe ziet deze doelstelling er precies uit en welke aspecten moeten er zeker behaald gaan worden? Die droom van jou, hoe concreet is die nu eigenlijk en kunnen we die nog wat concreter neerzetten? Meestal ontstaat er bij mensen een enorme positieve vibe wanneer er over dit onderdeel gesproken gaat worden.

Er zijn natuurlijk zat voorbeelden te noemen die onder dit kopje vallen. Een paar voorbeelden. Ik wil over een paar jaar een huis op Samos hebben om daar te kunnen wonen.  Binnen een half jaar wil ik ander werk. Ik wil mijzelf meer comfortabel voelen in groepen. Ik wil graag goed Duits leren spreken. Ik wil 25 kilo afvallen. Ik zou graag stoppen met roken. Ik droom van het starten van een eigen bedrijf. Een toekomstige studie zou mij heel blij maken. 

Er zijn natuurlijk duizenden plannen, doelstellingen of dromen die je hier zou kunnen invullen. Belangrijk is dat het een plan, doelstelling of droom is die ook echt bij jou hoort. Iemand anders droom of plan verwezenlijken is echt bijna onmogelijk. Het kan wel een gedeeld plan zijn natuurlijk.

De R van realiteit -> Stand van zaken nu, waar sta je en / of zijn er al bepaalde stappen genomen.

Na het dromen gaan we even terug naar de nuchtere naakte waarheid. Wat is momenteel de realiteit tegenover jouw doelstelling. Waar sta je precies en in welke fase bevind jij jezelf zijn vragen die gesteld gaan worden. Is ondanks het concreet uitspreken van je plan alles nog tamelijk abstract of heb je al kaders gezet waarbinnen jij iets wil gaan realiseren? 

Stel je doel is om te stoppen met roken.  De realiteit kan dan zijn dat je al heel veel geminderd bent of juist bent gaan kettingroken. Je kan bijvoorbeeld alleen nog maar buiten roken of besluiten niet meer in de auto te roken. Je kan natuurlijk ook nog helemaal niets gedaan hebben maar wel serieus willen stoppen.  Dit kan je natuurlijk bij iedere droom of plan invullen. Hoe concreet is de situatie, heb je al iets gedaan of sta je volledig aan het begin van jouw reis?

Dit is het punt waar mensen gaan zien dat er nog heel wat moet gebeuren en dat de droom omgezet moet worden naar een doelstelling. Van abstract in-actief tot concreet actief.

De O van opties/obstakels -> wat houdt je tegen en wat maakt dit plan juist mogelijk.

In eerste instantie praten wij hier met mensen over waarom het plan of doelstelling niet zou kunnen lukken. Wat kom je tegen op je pad wat je zou kunnen weerhouden? Welke belemmeringen spelen er? Zijn er valkuilen waar je in kan vallen of personen die je tegen kunnen werken? Het is heel belangrijk dat er nagedacht wordt over alle eventuele obstakels die op kunnen duiken. Wanneer wij deze in kaart brengen kunnen wij daarna kijken hoe wij ze stuk voor stuk kunnen elimineren of positief kunnen draaien. Een positief gedraaid obstakel is vaak een oplossing waar eerst nog niet aan gedacht is.

Daarna gaan we kijken naar alle opties en mogelijkheden die wel kunnen zorgen dat er iets bereikt kan worden. Lekker brainstormen over wat wel kan en hierin zonder begrenzing alles maar eens even op tafel leggen. Ook kan hier gekeken worden hoe de obstakels toch in een voordeel gedraaid kunnen worden of dat er een positieve optie tegenover te plaatsen is. In deze fase trekken we alles uit de kast, wat wij kunnen verzinnen om jouw droom of plan toch uiteindelijk te kunnen realiseren.

Bij het stoppen met roken kan je bijvoorbeeld denken aan een coach bezoeken, nicotinell pleisters dragen, een poos alleen in een vakantiewoning gaan zitten, etc. Zo zijn er voor ieder plan natuurlijk opties te bedenken waardoor je uiteindelijk je doelstelling kan behalen. Ieder obstakel kent wel een optie die je daar tegenover kan zetten. Het enige wat hierin wel belangrijk is, zal de wil om echt te veranderen zijn omdat je altijd een onbekende weg gaat bewandelen.

De W van werkplan -> Welke stappen ga je wanneer zetten om op die datum dit doel behaald te hebben.

De droom is een doelstelling geworden. Hier gaan we invullen wat er precies moet gebeuren om deze doelstelling goed af te ronden. We maken een planning met subdoelen waardoor het hele proces meetbaar blijft en wij op latere momenten kunnen kijken hoe het gaat. We kijken wie je kan helpen en welke tools je nog uit je gereedschapskist kan pakken.

Uiteindelijk ligt er een stappenplan van A tot Z waarmee jij aan de slag kan gaan. Omdat jij hem zelf maakt gesteund door ons is de kans van slagen echt enorm.  Blijkt ergens ondertussen dat sommige stappen toch te hoog gegrepen zijn dan is er niets aan de hand. We doorlopen nogmaals het model om te kijken of het doel nog scherp staat. Daarna of er wellicht nieuwe obstakels opgetreden zijn of andere opties gevonden kunnen worden om vervolgens het werkplan beter af te stemmen op de realiteit.

Je zal zien dat werken op deze planmatige basis echt een enorm voordeel biedt voor iedereen die graag zijn dromen of doelen wil verwezenlijken. Samen met de coach, kan je keer op keer reflecteren op waar je staat, wat dit met je doet en waar eventuele verbeterpunten zitten. Hoe mooi zou het zijn, dat jij, jouw abstracte droom, kan vervullen door een concrete doelstelling te formuleren?

Als coach willen wij graag mensen helpen met het verwezenlijken van hun doelen.

Bovenstaand model is slechts 1 van de vele modellen die wij gebruiken wanneer wij werken met mensen. Onze ervaring is dat het mensen helpt om concreet te worden en ook om te zorgen dat onzichtbare obstakels verdwijnen. Het proces ligt uiteindelijk compleet in jouw eigen hand natuurlijk. Echter, de coach heeft geleerd om precies datgene bij jou naar boven te halen waar je zelf nog niet opgekomen was. Wanneer je op deze manier gaat kijken naar jouw doelstellingen dan zul je zien dat alles mogelijk is. (nou ja, wel binnen de grenzen van het redelijke want op 60 jarige leeftijd wordt je waarschijnlijk geen top voetballer meer). 

Wil jij ook werken aan jouw dromen en doelen? Merk jij dat er teveel abstract blijft? Is een stok achter jouw deur ook wel prettig? Lijkt het je leuker om samen te kijken naar oplossingen dan om in je eentje te blijven hangen in obstakels? Wij willen graag het gesprek met je aangaan en kijken hoe wij samen met jouw, die mooie droom kunnen waarmaken. Wat ons betreft hoef jij later in het bejaardenhuis niet te zeggen: “Had ik maar… ” maar wel kan je vertellen dat je het gewoon gedaan hebt. 

Je kan contact met ons op nemen via ons contact formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790