Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Praten met een coach, waarom wachten tot echte problemen ontstaan

Praten over problemen wordt meestal lastig gevonden, waarom spreken we dan niet over voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Een uitspraak die de meeste mensen wel zullen kennen. In de maatschappij doen veel mensen hun best om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Dus sluiten we verzekeringen af voor van alles en nog wat. We gaan bewegen om in conditie te blijven en om hart en vaat ziekten te voorkomen. We nemen een flesje water mee in de auto om te voorkomen dat we dorst hebben onderweg. Ook blazen we zelfs naar te heet eten om te voorkomen dat wij onze mond verbranden. Ondertussen praten we ook met elkaar over tal van zaken die kunnen helpen met voorkomen van rampspoed en ellende. 

Preventieve maatregelen om te voorkomen dat onze lichamelijke gezondheid en financiële gezondheid schade op kunnen lopen zijn voor veel mensen vrij normaal. Echter, wanneer het gaat over ons mentale welzijn en weerbaarheid dan blijken er ineens een stuk minder mensen over te willen praten. Het is een vreemde situatie dat er veel minder aandacht is voor preventieve maatregelen voor ons mentale welzijn. Over dit soort zaken daar praten we liever niet over. Echter, is het wel belangrijk te weten dat ons mentale welzijn een erg grote impact kan hebben op onze lichamelijke en financiële gezondheid.

Tekst loopt verder na de afbeelding
praten helpt
Wanneer teveel kleine problemen gaan samen klonteren tot één groot probleem dan ontstaat er een burn out.

Met mentale problemen kom je vaak in een negatieve spiraal terecht met grote gevolgen.

In onze coachpraktijk komen wij in contact met een grote diversiteit aan mensen. Vaak blijkt tijdens het praten dat de problemen die mensen ervaren heel erg groot zijn. We zien dat mensen heel lang zijn doorgelopen met kleinere problemen. Helaas gaan zij uiteindelijk door de stapeling hiervan gebukt onder grote consequenties. Een burn out of een bore out. Depressieve klachten of hele depressies. Relatieproblemen of scheidingen. Vastzittende rouw of een eigen doodswens. Her-belevingen door trauma of juist hierdoor volledig geïsoleerd zijn. Of, een combinatie van al deze problemen waardoor mensen echt door de bomen het bos niet meer zien.

Tijdens het praten en de sessies zien wij helaas dat deze mentale problemen beschadigend zijn voor van alles rondom deze persoon. De lichamelijke gezondheid staat onder druk, op het werk gaat het niet meer zo goed en sociale contacten nemen vaak wat meer afstand. Al vrij snel is de conclusie van onze cliënten dat ze eigenlijk al veel eerder hadden moeten komen praten. Zij hebben dit alleen niet gedaan om tal van redenen. Schaamte, schuldgevoel, denken dat het vanzelf weer overgaat of ze denken dat het probleem toch niet meer zal veranderen. Gelukkig kunnen wij nog heel veel bereiken met deze mensen alleen zijn het vaak taaie en lange processen. Eenmaal over de grens heengegaan waar de mentale problemen overheersend zijn geworden, dan is de weg terug vaak best wel lang.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Preventief omgaan met je mentale welzijn is het nieuwe normaal

Wij zijn al gewend preventief te werken aan onze lichamelijke en financiële gezondheid. Dat zouden we dus ook meer moeten doen met mentale gezondheid. Praten met een coach is daar bij uitstek de juiste tool voor. Juist op de momenten dat alles nog vrij soepel verloopt kan een coach je helpen met inzicht krijgen. Dit gaat over wie jij zelf nu ten diepste bent. Je krijgt duidelijkheid over wat je krachten/talenten zijn en welke valkuilen er op kunnen doemen. Je vindt antwoorden op vragen die nu nog sluimerend zijn en je krijgt tools om meer weerbaar te worden tegen eventuele problemen die nog boven kunnen komen drijven.

Zoals wij aan onze lichamelijke conditie werken, werk je dan aan je geestelijke conditie. Dit om preventief te voorkomen dat er uiteindelijk hele grote problemen kunnen ontstaan. Problemen met alle gevolgen van dien. Door te praten met een coach leer je op een andere manier naar jezelf te kijken. Je ontdekt patronen die op een ander moment voor overlast kunnen zorgen. Je gaat overtuigingen die je hebt met jezelf bediscussiëren. Mede hierdoor ga je opzoek naar die betere zelf die je in de toekomst graag zou willen worden/zijn.

Praten met een coach is op een positieve manier werken aan jezelf!

Eigenlijk zou iedereen zo af en toe eens moeten praten met een coach. Tegen een onpartijdig en objectief iemand praten over je zorgen, gedachten, dromen, wensen en toekomst idee. Door deze uitlaat klep zorg je op een laagdrempelige manier goed voor je mentale welzijn.  De coach heeft ervoor geleerd om jou in dit proces te begeleiden. Denk aan het stellen van (onverwachte) open vragen, spiegelen, reflecteren en het gebruiken van verschillende methodes. 

Onze ervaring bij de mentale gezondheid is dat voorkomen echt beter is als genezen. Ondanks dat mensen niet graag praten over problemen raden wij dit toch van harte aan. Wij weten namelijk zeker dat niemand gebukt wil gaan onder grote psychische problemen. Vastlopen in het leven wil al helemaal niemand. De problemen die hierdoor ontstaan hebben een enorme impact op jezelf. Ook hebben mensen die je dierbaar zijn hier last van. Eigenlijk zou het dus vanzelfsprekend moeten zijn om preventief te gaan praten om latere ellende te voorkomen. 

Tekst gaat verder na de afbeelding
Mentale gezondheid en welbevinden moet eigenlijk prioriteit nummer 1 krijgen.
Werken aan mentale gezondheid en welbevinden zou voor iedereen prioriteit nummer één moeten zijn.

Is praten met een coach ook iets voor jou?

Praten met een coach is mogelijk voor iedereen. Wanneer er geen problemen spelen kan je werken aan doelstellingen en het verwezenlijken van toekomstdromen. Mochten er nu wel problemen spelen dan kan je leren hoe je hier anders mee om kan gaan. Hierdoor kan jij jezelf  steviger neerzetten op jouw eigen levenspad.

De belangrijkste vraag die er is om met een coach te gaan praten is of er sprake is van een wederzijdse klik en onderling vertrouwen. Wij kunnen natuurlijk van alles schrijven in onze artikelen. Alleen is dat niet waar het mee begint. Alles begint bij een eerste (gratis) kennismakingsgesprek.  Hierdoor kunnen jij en wij eerst ervaren welke klik er is. Wanneer wij beiden daarmee tevreden zijn dan kunnen we afspraken maken. Afhankelijk van jouw vragen gaan we de looptijd van het traject bepalen en deze ook starten.

Vergeet niet, dat preventief werken aan je mentaal welbevinden nu al erg belangrijk is. In de toekomst zal dit nog veel belangrijker gaan worden. Daarnaast wil niemand rondlopen met mentale problemen, inzinkingen, burn-out, trauma of welke andere ellende dan ook. Praten met een coach is vergelijkbaar met het nemen van een sport abonnement en / of het kiezen voor gezonder eten. De investering doe jij in jezelf omdat je aan de slag gaat met jezelf voor een vrijere, meer stabiele en fijne toekomst.

Waarom zou je praten met een coach?

Ten eerste doe je dit omdat jij jezelf positieve aandacht wil geven. Het is voor jou belangrijk om met balans in het leven te staan. Te genieten van de stappen die je zet en te durven dromen over een fijne toekomst.  Het werken aan jouw mentale welbevinden zou prioriteit nummer 1 moeten zijn. Net zoals je lichamelijke en financiële gezondheid verdient dit aspect ook aandacht.

Ten tweede is voorkomen altijd beter als genezen. De vraag die vaak bij ons naar boven komt is: “Waarom zou je rond blijven lopen met zorgen en / of problemen? ” Het resultaat hiervan is namelijk verminderde kwaliteit van leven en het ervaren van minder plezier.

Als laatste zijn wij ervan overtuigd dat praten met een coach helpend kan zijn voor iedereen. Afhankelijk van jouw vraag of probleem zijn er verschillende benaderingswijzen om hiermee om te gaan. Het is fijn om kritisch naar jezelf te kijken en waar nodig aan de slag te gaan met je innerlijke ik.

Vul het onderstaande contact formulier in zodat wij contact kunnen opnemen voor het maken van een afspraak.

Wil je contact opnemen met Ego Centralis?

Vraag stellen / Opmerking plaatsen

Uiteraard doen wij onze best om binnen 24 uur te reageren.

Wij kunnen ook gebeld worden, Tel: 0630027790

welzijn
Psychisch / Mentaal welzijn is erg belangrijk voor een gezond en fijn leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790