Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Presteren onder druk of met prikkels, hoe dan!

presteren

Je hebt een taak maar overal zijn geluiden en prikkels, hoe ga je daarmee om? Doe eerst de quiz!

De hele dag en 7 dagen per week moeten wij allemaal presteren. Continue wordt er iets van ons verwacht en heel ongemerkt voeren wij heel veel taken uit. Vaak is het gewoon om dingen te doen en valt het ons niet echt op dat wij zoveel dingen doen. Het is normaal geworden en veel zaken zijn tot een automatisme geworden.  Supertof natuurlijk want dat maakt het leven best wel makkelijk.

Wij zijn heel benieuwd hoe jullie omgaan met het uitvoeren van een test met een zekere druk en door veel kleuren ook best veel prikkels. Ben je een ijskonijn of merk je dat jouw presteren te lijden heeft onder deze stress.  De quiz bestaat uit 12 vragen. Voor de vragen krijg je 12 seconde per vraag. Ben je te laat dan wordt de volgende vraag automatisch geladen.  Aan het einde van de quiz zie je direct je resultaat. Dit is natuurlijk wel met een knipoog he!.

Allereerst vragen wij je naam en hoe stress bestendig je denkt te zijn. Je mag bij de naam alles invullen wat je wil want met deze gegevens wordt verder niets gedaan. Ze worden ook niet opgeslagen. Het percentage is bedoeld als spiegel.

Hoe presteer JIJ onder druk? Doe de test en deel je resultaat!

En? Viel het mee of viel het je eigenlijk vies tegen? Eerlijk zeggen natuurlijk.

Wat voor veel mensen in het dagelijkse leven heel vanzelfsprekend lijkt te zijn is voor een grote groep mensen een enorme hindernis. Iets presteren lijkt vaak makkelijk terwijl voor sommige mensen dit een dagelijkse strijd is. Dit artikel  en de bovenstaande quiz posten wij om bewustwording te creëren richting een groep mensen waar sommige zaken toch net even anders lopen. Een groep mensen die wat ons betreft vaak in de schaduw staan en waar veel mensen maar makkelijk een oordeel over hebben.

In dit geval ging de test over het antwoorden van 12 redelijk eenvoudige vragen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je bepaalde vragen simpelweg niet wist. De timer en alle kleuren hebben er waarschijnlijk wel toe bij gedragen dat het goed volbrengen van deze taak een stukje lastiger voor je is geworden. Stel je eens voor dat je dit gevoel zou ervaren bij iedere taak of situatie die jij in je leven tegen zou komen. Continue heel veel energie moeten stoppen in op het oog simpele situaties om vervolgens een lager resultaat te behalen als de gemiddelde andere mens. Tamelijk frustrerend toch? Of zou het je niet boeien?

Voor sommige mensen is iets presteren altijd lastig omdat er een enorm druk gevoeld wordt door hen zonder dat zij dit willen.

Er zijn heel veel dagelijkse zaken die gemiddeld genomen gewoon makkelijk uitgevoerd kunnen worden. Denk aan het doen van boodschappen, het verzinnen van het avondeten, bepalen welk tv programma je gaat kijken of een kopje koffie drinken bij de leuke buurvrouw. Wij hebben ontdekt dat er een grote groep mensen is waar dit niet zo vanzelfsprekend voor is. Vaak zijn de simpelste taken al enorm lastig voor hen en presteren zij ondanks grote inzet vaak ondermaats. Dit zegt niets over hun intelligentie of hun inzet maar zij ervaren altijd een enorme druk wat maakt dat hun prestatie gewoon moeilijker tot stand komt.

Denk bijvoorbeeld aan de persoon met een Autistisch spectrum probleem die het lastig vind om keuzes te maken. De ADHD’er die al afgeleidt word door een ronddwarrelend blaadje op straat. Iemand die getraumatiseerd is en zich nergens veilig voelt, die altijd kampt met adrenaline en andere lastige hormonen. Kijk eens naar dyslecten waar de letters al beginnen te dansen voordat zij konden beginnen met een taak. Of, een depressief iemand die al moet knokken om zijn bed uit te komen. Uiteraard is deze lijst niet compleet maar de strekking is wel duidelijk. Er zijn (helaas) mensen waarvoor iets presteren helemaal niet zo vanzelfsprekend is en dat maakt het leven toch een stuk lastiger.

Je zou het maar hebben, dat een simpele taak voor jou standaard veranderd in een lastige hindernisbaan waar je niet zomaar iets aan kan veranderen. Daarnaast ervaren deze mensen heel vaak oordelen van anderen die aangeven dat ze niet zo moelijk moeten doen of uitspreken dat ze deze persoon maar dom of lastig vinden. Best wel heftig als je probeert je best te doen om iets goed te doen maar enorme last hebt van druk die alleen voor jou bestaat.

Druk kan voorkomen door angst, twijfel, handicap, onbekendheid, rare hormonen, perfectionisme, blokkades, vastzittende patronen en nog veel meer.

Na jarenlang werken met mensen die op de een of andere manier een probleem ervaren in hun persoonlijke leven hebben wij enorm veel geleerd. Presteren onder druk is simpelweg lastiger dan presteren zonder stress of obstakels. Wanneer wij voor die mensen die hier problemen mee ervaren zorgen voor de beste condities, dan gaat de prestatie ineens veel beter. Wanneer wij de prikkels weghalen en de tijdsdruk achterwege laten dan zien wij ineens mensen die hetzelfde presteren als de gemiddelde andere mens. Zonder probleem, zonder stress alleen starten zij op een andere manier. 

Per persoon zijn deze ideale condities natuurlijk ook weer anders. Geen mens is hetzelfde en dit geld natuurlijk ook aan een diversiteit van probleem mogelijkheden. Voor de ene mens werkt stilte heel erg goed terwijl iemand anders juist behoefte heeft aan iemand die er naast komt zitten.  Weinig licht of kleurprikkels helpen de ene persoon richting een prestratie terwijl een ander zichzelf weer beter voelt bij meer licht of kleuren. 

Zo zien wij bijvoorbeeld vaak mensen een toets of examen verknallen. De omgeving stelt standaard dat zij dan niet geleerd hebben of niet bijster slim zijn. Best wel heftig wanneer je weet dat iemand dagenlang keihard zijn best heeft gedaan. Echter, wanneer het proefwerk voor hun neus ligt, dan verandert er bij deze mensen iets van binnen. De klok wordt een bedreiging en het admenen van de buurmman kan zorgen voor totale paniek. Het is daardoor voor die mensen soms onmogelijk om goed te presteren met alle gevolgen van dien. Wellicht herken jij het gevoel wel omdat je hier last van kreeg tijdens het maken van de bovenstaande quiz. Zouden we voor deze persoon meer tijd en stilte regelen dan zou de prestatie zeer waarschijnlijk veel beter zijn.

Bij sommige mensen zijn er andere omstandigheden nodig om te presteren.

Wij helpen mensen die tegen dit soort situaties aan lopen. Samen gaan wij op zoek naar wat precies zorgt voor extra druk of overprikkeling. Al dan niet ondersteund met een diepgaand zintuigen onderzoek. Op basis van wat wij waarnemen en de persoon waarmee wij werken aangeeft, gaan wij op zoek naar de ideale condities. Iets presteren hoe simpel dan ook zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het helaas nog niet. We leven in een maatschappij waar bepaald gedrag bij bepaalde situaties verwacht word en wanneer daarvan afgeweken word is het oordeel al snel gegeven.

Als jij iemand bent die ook ervaart dat soms simpele acties of bezigheden eigenlijk zorgen voor stress, strijd en soms zelfs voor verdriet, dan willen wij graag in contact met je komen. Wij hebben natuurlijk niet alle wijsheid in pacht, maar weten wel zeker dat wanneer wij samen gaan kijken er altijd een manier komt waarop het beter kan lukken. Op zoek naar de ideale condities zodat jij in de toekomst ook weer makkelijker iets kan presteren.  Erg belangrijk want continue werken onder druk, verkeerde prikkels en stress is voor niemand goed.

Je zou maar angstig zijn voor andere mensen of te kampen hebben met donkere gedachtes. Geluiden of kleuren die zorgen voor acute paniek of stress, je zou het maar hebben. Geuren of ervaringen die zorgen dat je minder goed kan nadenken hoe lastig is dat. Letters die dansen of gewoon niet goed weten wat er van je verwacht gaat worden, het zou je maar lam leggen.  Echt, allemaal super vervelend maar samen kunnen we hier wel wat aan veranderen.

Wil jij ook minder druk, stress of prikkels ervaren en makkelijker een taak kunnen doen? Dan lijkt ons dat heel verstandig.

Neem dan eens contact met ons op om kennis te maken. Ook al snappen wij dat dit zelfs al lastig zou kunnen zijn. Een eerste gesprek ter kennismaking zou een belangrijke eerste stap kunnen zijn richting een leven met minder druk, stress en  / of overprikkeling. Om contact met ons te leggen kan je ons contactformulier gebruiken.

Mocht je iemand zijn, die vaak een mening heeft over andere mensen die zich in jouw ogen vaak te druk maken of ondermaats presteren? Dan hopen wij dat je vanaf nu hier anders naar gaat kijken en beseft dat sommige mensen altijd onder druk staan wanneer zij moeten presteren. Eigenlijk doen zij aan topsport waar een ander alles gewoon makkelijk afgaat. Dat mogen wij met zijn allen nooit vergeten! Een taak doen of iets presteren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is aan ons te ontdekken welke condities er nodig zijn zodat dit voor een persoon positief kan veranderen. 

Uiteraard zijn wij niet in staat om de intelligentie van iemand te verhogen. Wel hebben wij ontdekt dat er makkelijker gebruik gemaakt kan worden van de aanwezige intelligentie als alle randvoorwaarden en condities kloppen. Het is vaak een complexe weg en een wat langduriger proces om alles te volbrengen. Echter met geduld en motivatie komen we altijd een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790