Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Veel jongeren / jongvolwassenen kampen met (mentale) problemen

jongeren
credits for image https://www.briandcruzhypnoplus.com/

Gelukkig geven 85%-90% van de jongeren/jongvolwassenen aan dat het goed gaat met hen. Wel ervaren heel veel mensen toenemende druk.

Vlak voordat Corona de wereld in haar greep kreeg bleek er toch wel het een en ander aan de hand bij onze jongeren/jongvolwassenen. Tussen de 1 op de 7 en 1 op de 10 jongeren gaven aan te kampen met depressieve gevoelens, of mentale problemen, of psychische stoornissen en of met een burn-out.  Dit is een beetje afhankelijk van wie het onderzoek deed en wat precies de concrete vragen waren.

Wanneer we kijken op de site van het Trimbos dan blijkt dat 1 op de 7 jongeren / jongvolwassenen kampt met depressieve klachten. Wat ons betreft is dat echt veel te veel en moet er wat gaan gebeuren. In een gemiddelde schoolklas zou dit betekenen dat er 3 a 4 leerlingen doorlopend negatieve gevoelens en gedachten hebben.  Dit zou dus zomaar een vriend of vriendin kunnen zijn van jouw eigen kind.

Vaak blijkt ook dat jongeren/jongvolwassenen het zeer lastig vinden om zichzelf uit te spreken aan hun ouders of leerkrachten. Zij hebben vaak het gevoel dat ze niet voldoen en mensen uit hun omgeving teleurstellen. Onderling kunnen zij wel hun gevoelens bespreken en daar wordt vaak de “sociale media” voor gebruikt. Bij de jongeren/jongvolwassenen die geen last hebben van deze problemen bestaan ook zorgen.  Ze worden geconfronteerd met lastige problematiek, horen van suïcide pogingen en moeten helaas soms toekijken hoe iemand zich stelselmatig bezeerd. Daarnaast geven zij aan dat zij vaak niet goed weten hoe zij iemand moeten of kunnen helpen.

Eigenlijk kunnen we dus stellen dat een hele generatie last heeft van dit gegeven. Enerzijds als toeschouwer of anderzijds als persoon die er mee te kampen heeft.

Wij denken dat deze aantallen alleen maar fors gestegen zijn het afgelopen jaar. We leven in een lastige maatschappij waar buiten Covid veel aan de hand is. Er zijn oorlogen, problemen met het klimaat, vluchtelingen, vervuiling, schulden en veel onzekerheden. Vaak horen wij vanuit de jonge generatie de vraag: “Wat wordt er eigenlijk van ons verwacht?” 

Een lastige vraag, met lastige antwoorden en een situatie die menig ouder tot wanhoop drijft.  Vanuit ouders krijgen wij vaak te horen dat ze niet goed weten hoe zij om moeten gaan met een kind met dit probleem. Jongeren geven daar tegenover vaak aan dat de ouderen hen toch niet begrijpen. Dit maakt het tot een gecompliceerd probleem waar volgens ons wel snel een oplossing voor gevonden dient te worden.

Door het organiseren van een serie brainstorm avonden willen wij in dit vacuüm stappen. Wij hebben momenteel ruimte voor 3 verschillende groepen van maximaal 15 personen. In deze brainstorm groepen nodigen wij jongeren / jongvolwassenen uit die deze problemen ervaren. Ook nodigen wij de jongeren / jongvolwassenen uit die zich toeschouwer voelen en wat zouden willen doen. Plus, heel belangrijk, we nodigen ook ouders / betrokkenen uit die het wel zien maar niet goed weten wat ze moeten doen.

In de brainstormgroep ga je ontdekken dat jij niet alleen staat met jouw probleem.

Onze ervaring met deze groepen is groot. Wij hebben ontdekt dat de groepsdynamiek mensen helpt om over hun problemen of zorgen te praten. Heel vaak is het een echte “eye-opener” wanneer ervaren wordt dat meer mensen hetzelfde voelen of denken. Het is enorm helpend gebleken wanneer groepsleden onderling vertellen hoe zij zelf met iets soortgelijks omgaan. Ook helpt het wanneer betrokkenen of toeschouwers vertellen wat zij juist weer ervaren.

De brainstorm avonden worden begeleid door 2 coaches met veel ervaring op het gebied van levensvragen en (mentale) problemen. In een open setting nodigen zij iedereen uit om in ieder geval zichzelf te kunnen zijn. Door het starten van gezamenlijke opdrachten, rollenspellen en het spelen van voorbeelden helpen zij de deelnemers zichzelf te openen.

Indien nodig is er natuurlijk altijd ruimte om even 1 op 1 een gesprek te hebben. Bijvoorbeeld wanneer er intens verdriet is of wanneer de frustratie over iets te veel overheerst. De brainstorm avonden zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Iedereen kan vertellen wat er speelt en je zal ervaren dat dit ook gewoon geaccepteerd zal worden.

In eerste instantie beginnen wij met 10 brainstorm avonden in een half jaar.  Deze avonden gaan over jou. In tien avonden  onderzoeken we gezamenlijk waarom je doet wat je doet. We kijken hoe je jezelf in de maatschappij zet en hoe je daar tegenaan kijkt. We kijken hoe je beslissingen neemt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Door middel van oefeningen onderzoeken we hoe het is als je je gedrag zou veranderen en hoe je omgaat met de gevolgen daarvan. Wanneer stem je af op je omgeving en wanneer op jezelf? Waar zit jouw kracht en hoe zet je die in? Vragen die aan bod komen tijdens de bijeenkomsten worden natuurlijk ook opgepakt..

Iedereen kent in zijn omgeving wel 1 of meerdere jongeren / jongvolwassenen die kampen met problemen. Plus dus ook ouders die hier mee moeten omgaan.

Wij vragen aan iedereen die dit bericht leest eens goed in de rondte te kijken. Wij zouden het enorm waarderen wanneer dit artikel terecht komt bij die mensen die hier wat aan hebben. Zoveel jongeren gebukt onder problemen. Zoveel toeschouwers die niet weten wat ze moeten/kunnen doen. Zoveel ouders/betrokkenen die soms zelfs de wanhoop nabij zijn. 

Voor hen zou het enorm waardevol zijn een plek te vinden waar zij hun ei kwijt kunnen. Een plek zonder oordelen en met heel veel begrip. De plek waar gezocht kan worden naar meer lucht, betere handvatten en meer geluk / blijheid in het persoonlijke leven. Want, wat ons betreft verdient die hele generatie dat gewoon. 

Aanmelden bij de brainstormavonden kan je hier doen.

1 op de 7 mensen, dus er is werk aan de winkel. Het is namelijk de generatie die onze eigen toekomst vorm dient te gaan geven. Wat ons betreft doen zij dit zo positief als mogelijk. Het is tijd om in actie te komen, het is tijd om hen te helpen en door de brainstorm avonden doen wij dit met zijn allen.

We hopen jullie daar te zien! Laten we die puzzelstukjes snel op de goede plek zetten.

jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790