Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

Vraag: Kunnen jullie mijn trauma genezen? Nee, genezen niet, maar…

trauma

Een trauma ontstaat door een gebeurtenis of een situatie die in het verleden plaatsvond. Het is niet perse de gebeurtenis maar wel hoe ons lijf en geest omgaat met de situatie.

Wij zullen en kunnen nooit beloven dat wij het trauma, de ptss of chronische spanning van iemand kunnen genezen. Wanneer wij dat zouden zeggen dan doen wij de hulpvrager tekort. Sommige mensen zullen dit een vreemde uitspraak vinden maar mensen met deze problematiek zullen dit vaak wel begrijpen. Een trauma of ptss is namelijk veroorzaakt door een situatie die in iemands verleden heeft plaatsgevonden. Hoe graag hulpverleners dit ook zouden willen, niemand is in staat om die gebeurtenis later te laten verdwijnen. Voor ons is het zelfs tenenkrommend dat wij soms zien dat mensen soms beloven iets te kunnen genezen.

Wanneer je tegen een persoon met trauma / ptss zegt dat je dit kan genezen en dat dit  weg te halen is dan krijg je vaak ongeloof als reactie. Je zou dan namelijk een stuk geschiedenis verwijderen bij zo’n persoon en dit zou het “zijn” in het “nu” onvolledig kunnen maken. In mijn persoonlijke situatie zou ik gevoelsmatig ophouden met bestaan. Mijn trauma waar ik toen zoveel last van had was bij mij ontstaan in 20 jaar tijd. Zodra iemand zei dat ze dat weg konden halen of konden genezen dan raakte ik gewoon in paniek. Er zou dan namelijk 20 jaar van mijn leven verdwijnen en dat was simpelweg onmogelijk. Uiteindelijk heb ik persoonlijk wel een uitweg gevonden en kan ik weer genieten van mijn leven.

Maar, als jullie mijn trauma niet kunnen genezen, wat doen jullie dan wel?

In onze optiek is de enige manier om een trauma te genezen, het weghalen van de gebeurtenis die het heeft veroorzaakt. Er staat één ding als een paal boven water en dat is dat we het verleden nooit meer ongedaan kunnen maken. Natuurlijk is dat soms jammer maar aan de andere kant is het verleden ook de basis waarop iemand in het “nu” gevormd is.  Dat “nu” is ook de directe basis van onze inzet want ondanks alles heb jij het wel gered tot dit moment. Je hebt niet opgegeven, bent gewoon doorgegaan met leven ondanks alle ballast en je leest ook nog eens dit blog. Dat getuigt van een innerlijke kracht die niemand je ooit nog af zal kunnen pakken. Dus, om dan maar direct met de deur in huis te vallen, vanaf nu mag je in ieder geval al trots op jezelf zijn. 

Wanneer je last hebt van trauma of een ptss dan ervaar je vaak een berg aan problemen en symptomen. Vaak sta je “aan” en kan je prikkelbaar zijn. De nachten zijn vaak lang en dromen zijn lastig. Overdag kan je op elk willekeurig moment getriggert worden op het gebied van her-belevingen of erger nog dissociaties. Sommige mensen creëren angsten of erge boosheid. Heel vaak zien wij dat sociale contacten verminderen en dat het lastig is om in groepen jezelf staande te houden. Vaak wordt men overspoeld door gedachtes en emoties die niet prettig zijn. Gefaald hebben, schuldgevoel, minderwaardig en veel zelf verwijt.  We hebben niet alles opgenoemd maar mensen die trauma/ptss ervaren zullen dit zeer zeker herkennen. Je zou het maar hebben en aan de andere kant vanuit de omgeving moet je er maar mee om kunnen gaan.

Tekst over trauma gaat verder na de afbeelding
trauma keuzes
Als eerste helpen we je te erkennen dat het (helaas) echt gebeurd is.

Het is erg belangrijk dat wij aan jou beloven dat wij jouw verhaal, jouzelf en alles wat daar om heen gebeurt qua gedrag volledig zullen accepteren. We hebben namelijk te maken met een normale reactie op een ongewone gebeurtenis. Het is jouw gevoel, het zijn jouw klachten en jij leeft hier al een tijd(je) mee. Tijdens de gesprekken gaat het dus niet over goed of fout maar gaan we kijken naar hoe jij iets ervaart en waar jouw klachten vandaan komen. Dit is natuurlijk een proces wat tijd nodig heeft als is dit alleen al omdat we moeten werken aan wederzijds vertrouwen.

Het is dan heel belangrijk dat we je gaan helpen te accepteren dat “iets” toch echt gebeurt is. Dit is soms pijnlijk maar we weten diep in ons hart allemaal dat het verleden helaas niet uit te wissen is. Wanneer je de gebeurtenis kan accepteren kunnen we samen kijken naar hoe jij hier mee omgegaan bent. Vaak zijn er gevoelens van schaamte, haat, boosheid en schuld. Wij denken, dat je toen op dat moment aan het overleven was en dat jouw lijf/systeem precies die keuze maakte waardoor jij kon overleven. Dat is eigenlijk heel erg knap.

Wanneer er voldoende vertrouwen is gaan we voorzichtig kijken naar al die emoties en gevoelens die nu zo heftig naar boven komen. Het herbeleven van een trauma is keer op keer de situatie nu ervaren zoals die toen was. Door samen hier naar te kijken, terwijl we zorgen dat je hier niet door overspoeld raakt op dat moment, zorgen we er stapje voor stapje voor dat het gaat veranderen in een nare herinnering. Want dat is eigenlijk wat het is, gebeurt in het verleden en het moet ophouden met het plagen van jou in het “nu”. 

Uiteindelijk gaan we onderzoeken hoe jij kan leren er anders naar te kunnen kijken.

Met verschillende methodieken en modellen gaan we samen met jou kijken hoe je nu anders tegenover jouw probleem kan komen te staan.  We hebben hier al geaccepteerd dat “iets” is gebeurt, ook hebben we de emoties en gevoelens in kaart gebracht en een rustiger plekje gegeven en nu gaan we zorgen dat jij je meer kan richten op een prettigere toekomst.  Uiteindelijk ga je leren dat jij iedere dag weer kan bepalen hoe jouw toekomst vorm gegeven gaat worden. Het is belangrijk te weten dat je ondanks soms opkomende her belevingen of nare gedachtes toch gelukkig zou kunnen zijn. De sleutel van jouw eigen gevangenis zit in jouw borstzakje en samen gaan we onderzoeken hoe die te gebruiken. Op weg naar meer vrijheid en zorgen dat het trauma langzaamaan verandert in een nare herinnering.

Wanneer het nodig is dan helpen wij je nog met een paar andere belangrijke zaken. Mocht er een aangifte, strafzaak of juridisch proces gaan plaatsvinden dan kunnen wij je bijstaan. Uit eigen ervaring weten wij hoe belangrijk het is om in die situaties gesteund te worden door mensen. Je staat dan niet alleen en dat maakt het proces een stukje eenvoudiger.

Let op, wanneer de klachten zo groot zijn dat wij niet zeker weten of wij er samen met jou doorheen kunnen komen dan nemen wij onze verantwoording. Soms, is het trauma en de verwerking daarvan simpelweg te heftig. Wij zullen je dan doorverwijzen naar mensen die nog meer specialisme hierin hebben dan wij. Denk aan een psychiater of psycholoog. Terwijl dit proces plaatsvind zullen we jou natuurlijk blijven begeleiden en coachen. Het is dan voor jou prettig te weten dat er ook iemand meekijkt die wat grotere beslissingen kan nemen mocht dit nodig zijn. 

Samen erkennen we de gebeurtenis, doorleven de emoties, ordenen de gedachten en gaan op zoek naar een andere toekomst voor een vrijere en nieuwere jij!

Tekst gaat verder na de afbeelding!
Ik ben niet wat mij is overkomen, ik ben wat ik kies te worden!

Een trauma is iets wat je is overkomen. Je bent niet het trauma (al voelt dat soms wel zo) maar je hebt een trauma. Jouw lijf en geest hebben op een bepaalde manier gereageerd op de traumatische gebeurtenis. Toen was dat adequaat maar nu helpt je dat niet echt verder meer. Sterker nog het zit in de weg en daar kan je enorm vee last van hebben.

Je kan zijn wat je kiest te worden. Wanneer je leert te erkennen dat iets echt gebeurt is, je emoties en gevoelens weer in de juiste proporties te plaatsen en weer met liefde en mededogen naar jezelf te kijken dan gaat er een wereld voor je open. Jij bepaalt namelijk de kwaliteit van jouw eigen leven en geluk. Jij kiest voor welke toekomst jij voor jezelf wil hebben. Wij, kunnen je daarbij helpen en dienen als een soort voertuig om jou bij dit einddoel te brengen.

Verbeter contacten met anderen maar ook met jezelf. Geef emoties en gevoelens de juiste plek om daarna meer te kunnen genieten van het leven wat je nu hebt. Bevrijdt jezelf van vastzittende overtuigingen en leer weer geloven in hoe waardevol jijzelf bent.  Ontdek nieuwe krachten in jezelf en maak daar gebruik van. Reken af met jouw verleden want dat was toen, vanaf nu ga jij zelf bepalen wat er gaat gebeuren.

Want, een leven zonder al deze beperkende klachten is zoveel meer waardevol dan het leven gebukt onder trauma. Wil jij met ons op reis om te zorgen dat je uiteindelijk zelf kan bepalen hoe jouw toekomst eruit gaat zien en hoe je die wil gaan ervaren? Neem dan eens contact met ons op via ons contactformulierHet eerste intake gesprek is altijd gratis. Je kan ook onze facebookpagina  bezoeken. Vergeet je niet om deze leuk te vinden?

trauma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790