Regio Utrecht & Landelijk
Ego Centralis

De Trauma vragenlijst – een (schokkende) tussenstand.

In dit blog publiceren wij een schokkende tussenstand!

Kort geleden hebben wij een blog geplaatst waar we onze bezoekers hebben gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Deze lijst ging over trauma / PTSS en aan onze oproep is best gehoor gegeven. Omdat de lijst door 100 mensen is ingevuld willen wij graag een tussenstand geven. Wij zijn redelijk verbaasd over de cijfers die wij zien. De vragenlijst kan je vinden door op de volgende url te klikken: https://egocentralis.nl/is-er-leven-na-trauma/

Om mee te beginnen willen wij graag een paar reacties die wij kregen op onze facebookpagina met jullie delen. We hebben de namen even afgeschermd natuurlijk. Het valt op hoe eerlijk mensen ervoor uitkomen dat ze nog steeds gebukt gaan onder best wel veel leed. Deze reacties passen ook bij de tussenstand.

Een paar reacties van facebook:

Mocht je mee willen reageren dan kan dat op onze facebookpagina.  

In de tussenstand kunnen we in ieder geval stellen dat trauma en PTSS best grillig en heftig zijn voor de mensen die dit hebben. Ook voor de omgeving van deze mensen is dit zo omdat zij vaak toe zitten te kijken hoe een voor hen belangrijk persoon aan het knokken is. 

Op 30 mei en op 8 juni geven wij een lezing met als onderwerp: “Is er leven na trauma / PTSS?” Tijdens deze lezing gaan we bespreken wat nog wel de mogelijkheden zouden kunnen zijn. 

De tussenstand van de vragenlijst:

De vragenlijst is ingevuld door gemiddeld 100 mensen. 
Ken jij iemand in jouw omgeving die last heeft van Trauma of een PTSS?

Van de 100 mensen hebben 95 ,9% met een ja geantwoord. Slechts 3,28% hebben met een nee geantwoord. 0,82% had geen mening.

In de tussenstand is dit wel een bepalend gegeven dat er van de honderd mensen zoveel mensen iemand kennen met een trauma of PTSS. 

Heb jij zelf last van een trauma of een PTSS?

Van de 100 mensen hebben 89.62% met een ja geantwoord. Slechts 5.66% hebben met een nee geantwoord. 4.72% had geen mening.

Dit komt er dus eigenlijk op neer dat 9 van de 10 mensen die antwoord hebben gegeven zelf een trauma heeft of een PTSS. 

Ken jij iemand in jouw omgeving die het trauma of de PTSS verwerkt heeft?

Van de 100 mensen hebben 38% met een ja geantwoord.  58% hebben met een nee geantwoord. 4% had geen mening.

Dus 58 procent van de mensen die de vragen hebben beantwoord kennen niemand die een trauma of PTSS heeft verwerkt. Ook wel een confronterend gegeven in deze tussenstand.. 

Heb jij zelf een trauma of een PTSS kunnen verwerken?

Van de 100 mensen hebben 31,18% met een ja geantwoord.  61.27% hebben met een nee geantwoord. 7,53% had geen mening.

Dus 61,27 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, hebben het zelf niet voor elkaar kunnen krijgen om zelf hun trauma of PTSS te verwerken. Dat is echt een groot aantal en dat mag wat ons betreft veranderen.

Heeft het reguliere aanbod hierbij geholpen?

Van de 100 mensen hebben 24,14% met een ja geantwoord.  59,77% hebben met een nee geantwoord. 16,09% had geen mening.

Dus 59.99 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, hebben geen baat of onvoldoende vooruitgang gehad bij behandeling binnen de reguliere setting. 

Heeft een maatwerk aanbod met vraaggerichte zorg hierbij geholpen?

Van de 100 mensen hebben 32,53% met een ja geantwoord.  48,19% hebben met een nee geantwoord. 19,28% had geen mening.

Dus 1 op de 3 mensen hebben baat gehad bij vraaggerichte zorg. Helaas blijkt hier dat 48,19 %  van de mensen die de vragen hebben beantwoord,  geen baat of onvoldoende vooruitgang gehad hebben bij een maatwerk aanbod. 

Denk jij dat er een goed leven mogelijk is na trauma of PTSS?

Van de 100 mensen hebben 63,75% met een ja geantwoord.  23,75% hebben met een nee geantwoord. 12,5% had geen mening.

Dus 63.75 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, gaan er gelukkig vanuit dat er ondanks trauma of PTSS nog wel een goed leven mogelijk is. Dit is wat ons betreft een prettig gegeven in deze tussenstand. 

Zou jij iemand met een trauma of PTSS willen helpen?

Van de 100 mensen hebben 77,22% met een ja geantwoord.  6,33% hebben met een nee geantwoord. 16,46% had geen mening.

Dus 77,22 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, willen graag iemand met trauma of PTSS helpen. Dit is heel belangrijk omdat er vaak behoefte is voor echte aandacht vanuit de mensen die rondlopen met deze problemen.

Zou jij iemand anders aanmoedigen om een lezing over: “Trauma en hoe nu verder? ” bij te gaan wonen?

Van de 100 mensen hebben 54.17% met een ja geantwoord.  16,67% hebben met een nee geantwoord. 29.17% had geen mening.

Dus 54.17 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, lijkt het verstandig voor mensen met trauma / PTSS om een lezing over dit onderwerp bij te wonen. Opvallend is dat 29,17% van de mensen geen mening heeft over dit onderwerp.

Zou jij zelf een lezing over: “Trauma en hoe nu verder? ” bij willen gaan wonen?

Van de 100 mensen hebben 50,75% met een ja geantwoord.  25,37% hebben met een nee geantwoord. 23,88% had geen mening.

Dus 50,75 % van de mensen die de vragen hebben beantwoord, lijkt het interessant om zelf deze lezing bij te wonen.  Opvallend is dat 23,88% van de mensen geen mening heeft over dit onderwerp en 25,37% met nee heeft geantwoord.

Uiteraard zijn er nog tickets te boeken: https://egocentralis.nl/lezing-is-er-leven-na-trauma-ptss/

Wij van Ego Centralis vinden dit best wel een heftige tussenstand, wat vinden jullie?

Uiteraard snappen wij dat 100 mensen niet perse representatief is om echt de getallen te kunnen duiden. Wel valt op in deze tussenstand dat onze percentages serieus afwijken van de officiële getallen. Er is dus duidelijk werk aan de winkel want wat ons betreft is iedere persoon die gebukt gaat onder trauma/PTSS er 1 teveel.

Een trauma / PTSS is namelijk iets wat iemand overkomt en wat (meestal) niet aangeboren is. Ineens staat het leven op zijn kop terwijl je als mens alleen maar verder wil en terug naar genieten en blijdschap. Helaas maakt deze tussenstand duidelijk dat dit niet helemaal vanzelfsprekend is.

Graag nodigen wij julie uit om in de opmerkingen onder dit artikel te reageren met je eigen verhaal of met jouw idee over deze getallen.  Het is wat ons betreft nodig om vaker te praten over trauma/PTSS en de gevolgen hiervan. De impact is groot.

Nu je toch hier bent, zou je lid willen worden van onze website?

Particulier

Bezoeker / Hulpvrager / Betrokkene / Iemand

Wanneer je lid wordt van onze huiskamer dan activeer je jouw persoonlijke profiel. Met dit profiel is het mogelijk om vrienden te maken, berichten te sturen, het forum te bezoeken en iets te plaatsen op onze nieuwsmuur.

Wil je dit?

GRATIS LIDMAATSCHAP 

Wil je ook een eigen spreekkamer aan kunnen maken?

Dit kan ook later nog natuurlijk. 

LIDMAATSCHAP 5 €

Zakelijk

Bezoeker / Hulpverlener / Professional / Coach.

Wanneer je lid wordt van onze huiskamer dan activeer je jouw persoonlijke profiel. Met dit profiel is het mogelijk om vrienden te maken, berichten te sturen, het forum te bezoeken en iets te plaatsen op onze nieuwsmuur.

Wil je dit?

GRATIS LIDMAATSCHAP

Wil je reclame maken, actief mensen hulp aanbieden, enz?

Bekijk dan onze mogelijkheden!

BETAALD LIDMAATSCHAP ZAKELIJK

Meer bekendheid is voor ons bedrijf prettig!

Uiteraard zijn wij ook op zoek naar meer bekendheid voor ons bedrijf. Het is fijn wanneer deze lezing onder de aandacht kan komen van zoveel als mogelijk mensen. Onze lezers kunnen hierbij helpen. Zo kan je dit bericht delen op verschillende social media kanalen. Dit doe je door de deelknoppen te gebruiken die zichtbaar zijn op onze website.

Uiteraard vinden wij het ook fijn om een like te krijgen op facebook of om een connectie te maken op linkedin. Klik op het plaatje hieronder om dit te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je ook lezen

Lid worden van het sociale platform Ego Centralis

Wij hebben het meest sociale platform van Nederland ontwikkeld. Als hulpvrager maar ook als professional kan je gratis of betaald lid worden. Het platform is bedoeld voor lotgenoten contact, het stellen van hulpvragen, het krijgen van sociale contacten, het openen van een privé spreekkamer, het delen van kennis (professional), vragen over casuïstiek en nog veel meer. Klik snel op de knop voor meer informatie!

Onze diensten:

Onze keurmerken

Dit wil je ook lezen

Heb je vragen? Wil je kennismaken? Bel ons, of vul het contactformulier in!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!!

Hoi, ik ben Han. Je hebt net een artikel gelezen van Ego Centralis. Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Wij doen regelmatig updates en hopen dat je nog eens terug komt. Neem gerust contact op!
voorstellen
Han Coster Eigenaar / Coach
0626396505
Hoi ik ben Jap. Door onze artikelen en updates hopen we veel mensen te informeren. Leuk dat je hebt zitten lezen. Een reactie wordt op prijs gesteld en delen ook. Neem gerust contact op!
voorstellen
Jap van Nuijs Eigenaar / Coach
0630027790